Rivierengebied

Rond Geldermalsen worden buschauffeurs uit het buitenland ingezet

Deze buschauffeur zit te springen om nieuwe collega's.
Deze buschauffeur zit te springen om nieuwe collega's. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - De problemen op het spoor rond Geldermalsen zijn deze zomer groot, maar wie denkt met de bus te kunnen komt ook bedrogen uit. Er is namelijk te weinig vervangend vervoer door een tekort aan buschauffeurs. Maar er wordt gewerkt aan een oplossing: buitenlandse chauffeurs invliegen.
Sinds donderdag zijn er werkzaamheden op het spoor tussen Geldermalsen, Culemborg en Utrecht Centraal. Daardoor rijden tot en met 5 augustus geen treinen van en naar Houten. De NS regelt vervangend vervoer, maar vanwege een tekort aan buschauffeurs zal dat er dus niet voldoende zijn.
"Met de busmaatschappijen zijn we natuurlijk in gesprek", vertelt Leonie Bosselaar van de NS. "Er wordt bijvoorbeeld met buitenlandse chauffeurs gewerkt om de bussen wel te kunnen te laten rijden."

'Kom in de bus'

De situatie is nijpend, dus er moeten ook nieuwe buschauffeurs bijkomen, zo vertelt ook een van de chauffeurs. "Het is een heel leuk vak, maar er is inderdaad een tekort aan chauffeurs."
Volgens een collega van hem komt dat door de coronacrisis. "Toen zijn er heel veel tijdelijke contracten niet verlengd. Die mensen zijn ergens anders gaan werken en niet meer teruggekomen." Die collega doet dan ook een oproep aan nieuwe potentiële chauffeurs: "Kom in de bus."
Dat gebeurt nu ook, maar dan met buitenlandse chauffeurs. Ze zien nu bijvoorbeeld dat Poolse collega's diensten meedraaien bij het station in Geldermalsen.