Arnhem en omstreken

Een bos gebruiken als supermarkt? Op steeds meer plekken gebeurt het

Aanleg voedselbos is meer dan het planten van een paar bomen.
Aanleg voedselbos is meer dan het planten van een paar bomen. © Omroep Gelderland
HUISSEN - Vruchten, knollen, eetbare planten en kruiden. Het bos staat vol met van alles dat je kunt eten. Op steeds meer plaatsen in Gelderland worden voedselbossen aangeplant. Onze provincie telt er inmiddels 23.
Erik Munneke wil wel eens wat anders in de pan. Iets verrassends. De kok leert in Huissen ingrediënten kennen uit een voedselbos. Hij volgt de cursus voedselbos ontwerp. De Edenaar is vanwege zijn beroep als kok geïnteresseerd geraakt in voedselbossen en de vele verschillende planten die er kunnen groeien. "Ik heb al wel veel ervaring met moestuinieren. Maar dat is toch heel eenzijdig, een monocultuur."
"Hoe moet ik nou tussen tienduizend soorten planten de juiste kiezen?", klinkt het in de Zandse Nootgaard in Huissen, waar Erik en veertien andere cursisten in kleine groepjes bijeen zitten voor hun voedselboslessen. "Ja, overweldigend is het, hè", antwoordt docent Chantal van Genderen. "Ga eerst maar uit van je eigen voorkeur. Wat je al graag eet."

Nieuwe ingrediënten, aparte smaken

Maar dat is voor Erik Munnike niet genoeg. De jonge kok is juist geïnteresseerd in nieuwe ingrediënten, die ook nog eens goed zijn voor het milieu. "In keukens worden altijd maar dezelfde dingen gebruikt. Maar je ziet nu al wel dat hele bekende chefs misschien wel 'rare' producten gaan gebruiken, waardoor je hele aparte smaken krijgt, die je nog niet eerder kent. Dat gebied aantikken, dat is heel interessant en daarmee ga je ook beter met de wereld om."
Je creëert een bos volledig uit voor de mens eetbare soorten
Drie docenten geven de cursus. Ze hebben allemaal hun eigen voedselbosprojecten en hebben jaren aan ervaring met voedselbosontwerp, bosbouw, regelgeving en permacultuur. Zij willen de cursisten helpen te ontdekken welk soort voedselbos het meest geschikt is voor hun situatie en bodem.
"Ik wil ze eigenlijk leren hoe je met de bossen en de natuur weer samen kunt werken en daar ook elk jaar voedsel uit kan halen, maar dan zonder dat we daarmee de aarde uitputten", zegt docente Malika Cieremans. Chantal van Genderen vult haar aan: "Het is niet een kwestie van een paar fruit- en notenbomen bij elkaar zetten. Je wilt echt een systeem ontwerpen."
Een voedselbos is een plek waar de natuur wordt nagebootst.

Natuur nabootsen

"Een voedselbos is een plek waar de natuur wordt nagebootst", zegt Jiska van Vliet van Natuur en Milieu Gelderland. "Je creëert een bos, maar volledig uit voor de mens eetbare soorten." En een voedselbos bestaat ook niet uit een paar dezelfde planten en bomen, maar juist uit heel veel verschillende. Geen monocultuur dus, maar biodiversiteit.
Er worden in onze provincie ook cursussen gegeven over hoe je zo'n voedselbos kunt aanplanten, of hoe je eetbare planten kunt herkennen. Eén van die cursussen wordt gegeven in de gemeente Lingewaard.
"Zo'n bijzonder bos leg je natuurlijk niet zomaar aan", vertelt docent Chantal van Genderen. "De cursus bestaat uit acht dagen, we leggen uit hoe een voedselbos in elkaar zit. Waar je allemaal bij de aanleg op moet letten, welke planten of bomen gebruik je. Maar ook: wat past bij de grondsoort of de windrichting. Tijdens de cursus bezoeken ze ook een aantal voedselbossen, zodat ze kunnen zien welke er zijn en wat er allemaal mogelijk is."