Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Help, de camping zit vol! Nee hoor, je moet beter zoeken

Dit stel neemt het ervan op een camping in Hoenderloo.
Dit stel neemt het ervan op een camping in Hoenderloo. © ANP
ELST - Je hebt bijna vakantie en je weet nog steeds niet wat je moet doen. Een vliegreis boeken vind je te riskant want misschien wordt de vlucht wel geannuleerd. En de camping is vol. Dat laatste is vaak helemaal niet waar. Je moet alleen beter zoeken, zegt trendwatcher in de recreatiebranche Hans van Leeuwen uit Elst.

Ik kan geen plek vinden voor mijn tent of caravan. Wat doe ik fout?

Hans van Leeuwen: "Je hebt allerlei eisen en dan word je teleurgesteld in jouw zoektocht. Wees flexibel, want er is ruimte genoeg. Drie weken geleden zaten de recreatieondernemers nog op 10 tot 15 procent onder de bezetting van vorig jaar. Ze willen ook die laatste plekken vullen."

Maar als ik ga zoeken op Google zie ik dat er nog maar een beperkt aantal plekken is.

"Je zoekt waarschijnlijk te specifiek, omdat je bijvoorbeeld te veel kijkt naar een bepaalde plaats of een afgebakend gebied. Heel veel mensen doen dat, vergelijk het met een trechter waar iedereen in zit. Dat leidt voor jou als consument tot hogere prijzen. Zoek ruimer en je hebt veel meer mogelijkheden. Tik op Google maar eens tent kamperen. Dan zie je genoeg aanbieders die nog plaats hebben. Zelfs boerencampings bieden tegenwoordig luxe overnachtingen aan, maar als je bij voorbaat niet wilt zoeken op boerencamping mis je mooie plekken."

U zegt bijvoorbeeld ook: bel de camping maar gewoon op?

"Altijd doen. Want elke camping- of andere recreatieondernemer kampt met last minute afzeggingen. Cijfers op websites zijn nooit voor de volle honderd procent actueel."

Verruim je blikveld, is uw tip. Wat bedoelt u daarmee?

"Ik ben trendwatcher dus het is mijn vak. Ik weet bijvoorbeeld dat je zelfs een fijne vakantie kunt hebben in bijvoorbeeld een hotel langs de A50. Want dat hotel heeft een zwembad. Dus als je all inclusive wil en je wil een zwembad voor de kinderen, kijk dan ook eens bij grotere hotelketens."

De afgelopen jaren werden we met vakantie erg beperkt vanwege corona. Daar profiteren recreatie-ondernemers vast en zeker van?

"Het huren van een huisje is tien procent duurder geworden, maar als je op tijd hebt geboekt kost je dat bijvoorbeeld geen extra geld voor energiegebruik. Je zult achteraf geen rekening krijgen voor de gestegen gasprijzen. Ook het douchen op de camping is duurder geworden. Campinghouders hebben de afgelopen tijd de douchetijd voor het zelfde geld verlaagd van 9 naar 6 tot zelfs 5 minuten."

Waar liggen nog kansen voor mij als vakantievierder in eigen land?

"Seizoenen worden langer. Je kunt steeds meer buiten het hoogseizoen kamperen met mooi weer. Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties moet je dat zeker overwegen. Dat vermindert ook de druk op de recreatiebranche, want er is ook in deze sector een personeelstekort."