Rijk van Nijmegen

Toeteren bij Bruls en Jetten: hierom kregen de boeren geen boete

Boeren toeterden bij de woningen van Bruls en Jetten
Boeren toeterden bij de woningen van Bruls en Jetten © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Voor onnodig toeteren kun je een boete van 95 euro krijgen. Toch kregen de boeren die woensdagavond toeterend langs de woningen van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls en klimaatminister Rob Jetten reden geen bekeuring van de aanwezige politie. Waarom is dat?
De politie noemt het om te beginnen 'onwenselijk' dat bestuurders en politici thuis worden opgezocht. Dat kan volgens een woordvoerder als een vorm van intimidatie worden gezien.
"We zijn als politiemensen opgeleid om in iedere situatie een inschatting te maken van wat het meest haalbaar is qua politieoptreden. Daarbij wordt in dit geval een afweging gemaakt tussen strikt handhaven en de (verkeers)veiligheid. Daarbij respecteren we dat boeren willen demonstreren om voor hun belangen op te komen. Boeren die op een ‘normale manier’ actievoeren, worden daarin gefaciliteerd", legt politiewoordvoerder Jop Heinen uit.

Niet per definitie bekeurd

Heinen wijst er bovendien op dat er niet per definitie bekeurd wordt voor onnodig claxonneren: "Als we dit constateren, zullen we altijd eerst waarschuwen. Als het om herhaaldelijke of grove overlast gaat, zetten we een stap naar bekeuren. En ook daar is het altijd een afweging: kan worden ingezet op handhaven zonder dat daarbij de (verkeers)veiligheid in het geding komt, of moeten er naderhand stappen worden gezet."
Maar waarom worden er überhaupt boetes uitgedeeld voor onnodig claxonneren? "Het is een afleiding van de rijtaak", legt verkeersdeskundige Ruben Loendersloot uit. "Iemand is aan het rijden, schrikt van het toeteren en let even niet op de voorganger. Dat is een potentieel gevaar voor de verkeersveiligheid. Bovendien let de verkeersdeelnemer die toetert ook zelf even niet op. Claxonneren is alleen voor waarschuwen in een noodsituatie."

'Boeven vangen'

"Ik denk dat boetes voor onnodig toeteren maar een heel klein aandeel zijn van het totaal aantal boetes. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een land dat een voetbalinterland heeft gewonnen en dat mensen dan luid toeterend rond gaan rijden om dat te vieren. Maar dat gebeurt zelden", stelt de verkeersdeskundige.
Loendersloot denkt ook dat de politie andere prioriteiten heeft dan het bekeuren voor onnodig claxonneren: "Je moet het constateren, dan iemand staande houden, aanspreken en een proces-verbaal opmaken. Dat kost zeker een kwartier. Die tijd kun je ook gebruiken om boeven te vangen."