Gelderse Vallei

Voormalige camping in Ede wordt reptielenwalhalla

Zandhagedis
Zandhagedis © Radfotosonn via Pixabay
EDE - De gemeente Ede wil de voormalige camping De Braamhorst in Ede gaan gebruiken als leefgebied van reptielen.
Het gaat dan om zandhagedissen en hazelwormen die leefden op het World Food Center (WFC)-terrein in Ede. De diertjes zijn nu tijdelijk in veiligheid gebracht in een afgeschermd gebiedje op het terrein, in afwachting van een definitieve oplossing.

'Goede stap'

De gemeente heeft bij de plannen nauw samengewerkt met de Stichting Milieuwerkgroepen Ede (SME). "Dit is een goede stap", reageert Jeannet Hubbeling van SME.
"We zijn er vanaf het begin af aan bij betrokken om te zorgen dat een nieuwe reptielenpopulatie mogelijk zou zijn. Op het terrein zijn nu zoveel activiteiten dat de reptielen in de verdrukking dreigden te raken."

'Aantrekkelijker maken'

Omdat De Braamhorst geen nieuwe bestemming had, is dat een uitgelezen mogelijkheid om op het voormalige campingterrein een gebied voor reptielen aan te leggen. "Het moet wel aantrekkelijker gemaakt worden met zandige stukken", legt Hubbeling uit.
Bovendien moet het bestemmingsplan worden aangepast. Het is nu een recreatiegebied en een natuurgebied worden. Daarom ligt het ontwerpbestemmingsplan vanaf 10 augustus zes weken ter inzage. Dat het dan pas is, is vanwege de zomervakantie.

'Mooie oplossing'

"Het zou een mooie oplossing zijn. We zijn er enthousiast over", benadrukt de woordvoerster van SME. "Wel afwachten hoe het uitpakt, want dieren laten zich niet door jou bepalen waar ze gaan wonen. Maar dit is de meest optimale kans om een populatie te vormen, anders zijn ze weg."
Hubbeling is tevreden over de samenwerking met de gemeente: "Al zouden we soms sneller willen. We hebben ook andere zaken afgesproken, zodat de reptielen niet in de verdrukking komen."