Stedendriehoek

'Rebelse' gorilla Gyasi uit Apenheul overleden

Gorilla Gyasi met haar jong Kiango
Gorilla Gyasi met haar jong Kiango © Apenheul
APELDOORN - De in Apenheul geboren gorilla Gyasi is deze woensdag overleden. Dat heeft de dierentuin in Apeldoorn bekendgemaakt.
Gyasi is 20 jaar geworden, terwijl gorilla's gemiddeld een jaar of 40 worden. De laatste dagen ging haar gezondheid achteruit door een bacteriële infectie en werd ze erg ziek. Verzorgers en dierenarts konden haar niet meer redden.
Volgens Apenheul kenmerkte Gyasi zich door haar sterke karakter. Hoewel ze de jongste in de groep was, was ze met al haar pit en soms rebelse streken een dame waar ook de oudere gorilla’s rekening mee hielden.

Tegelijkertijd zwanger met verzorgster

Gyasi kreeg in 2011 een dochter, Tayari, en in februari 2021 een zoon, Kiango. Aan hem had ze volgens de Apenheul de handen vol, waardoor ze ook wat rustiger werd.
De geboorte van Kiango was om meerdere redenen bijzonder. Het was het vijftigste gorillajong dat in Apenheul is geboren en dat terwijl de dierentuin toen 50 jaar bestond. Bovendien was Gyasi tegelijkertijd zwanger met haar verzorgster Daniëlle.
Er leven nu nog acht gorilla's in Apenheul. Met het overlijden van Gyasi zal de groep moeten wennen aan de nieuwe samenstelling, maar dit heeft naar verwachting geen grote impact. De verzorgers houden ze wel goed in de gaten, met name Kiango. De gorilla's zijn gewoon zichtbaar voor bezoekers.

Zie ook: