Gelderland

Lars is non-binair: 'Ik heb mij nooit thuis gevoeld bij de term jongen'

Lars en Rico spelen 'Wie is het?'
Lars en Rico spelen 'Wie is het?' © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Beeldbrengers maken iedere week een item over wat speelt in de leefwereld van jongeren. Deze week was het 'Internationale Dag voor non-binaire Mensen' en sprak Beeldbrenger Rico met Lars over dit onderwerp.
"Ik heb mij eigenlijk nooit echt thuis gevoeld bij de term: jongen", vertelt Lars. Inmiddels wordt Lars het liefst non-binair genoemd. En dat dat moeilijk is voor de buitenwereld, merkt hij maar al te goed.
Lars vindt het heel belangrijk dat er een dag voor non-binaire mensen bestaat, omdat er nog niet veel mensen weten wat het is. "Het zorgt er misschien voor dat mensen er meer informatie over krijgen en niet dat mensen zeggen: ik weet niet wat het is dus ik ga het haten." Lars merkt dat er nog veel onbegrip is. Ook voor hem is het nog een zoektocht, maar hij hoopt dat andere mensen er in de toekomst meer open voor staan.
Non-binair is zoals het woord al zegt iedereen die zich niet thuisvoelt in de binaire man/vrouw verdeling.
Jetske Venema
Deze video is gemaakt door Beeldbrengers. Beeldbrengers is een samenwerkingspartner van Omroep Gelderland en hét mediaplatform voor en door jongeren in Gelderland. Jonge medialiefhebbers maken reportages en vlogs over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Iedere week vind je bij Omroep Gelderland een nieuwe video van Beeldbrengers.
Presentator Rico van Beeldbrengers ging in gesprek met Lars om meer te weten te komen over het onderwerp non-binair zijn. Kijk hier naar het gesprek tijdens een potje: 'Wie is het?'
Lars (17 jaar) is Non-Binair, wat is dat eigenlijk?
Lange tijd is Lars zelf op zoek geweest naar welk gender bij hen past. Lars is geboren met een lichaam van een jongen, maar heeft zich nooit jongen gevoeld. "Maar de term meisje past al helemaal niet bij mij", vertelt hij. "Er tussenin - dus een x, wat sommige mensen zeggen - daar voel ik mij gewoon veel comfortabeler bij."
Rico merkt dat veel mensen voor allerlei soorten uitingen open staan, maar dat voornamelijk de aanspreekvorm nog ingewikkeld is. Dat beaamt Lars. "Zelf doe ik het ook nog wel eens fout. In het Nederlands is het ook moeilijk. In het Engels is het bijvoorbeeld they/them wat veel makkelijker is", aldus Lars.
"Als ik iemand op straat tegenkom, dan verwacht ik echt niet dat iemand mij als non-binair persoon aanspreekt. Maar er zijn nu wel wat vrienden die mij aanspreken met hen/hun en daar voel ik mij comfortabel bij", vertelt Lars.

Nog even in Jip en Janneke taal

Jetske Venema heeft een eigen bedrijf genaamd EduQueer. Hiermee staat Jetske voor de klas om uitleg te geven over onder meer het onderwerp non-binair. "Non-binair gaat zoals het woord al zegt, over iedereen die zich niet thuis voelt in de binaire man/vrouw verdeling." Jetske vervolgt: "Sekse is wat er in je broek zit, je lichaam en daar voel je je wel of niet prettig bij. Gender gaat over de culturele uitleg die daar op volgt: hoe je je moet gedragen, kleden, welke kansen je krijgt gebaseerd op die sekse en hoe dat voelt. Non-binaire mensen voelen zich dus niet thuis binnen de hokjes man of vrouw en alle culturele ideeën en verwachtingen die daarbij horen."
Volgens Jetske lijkt het nu hip, maar zijn er waarschijnlijk altijd al mensen geweest die non-binair zijn, maar dat het gewoon niet altijd te duiden viel als je niet weet wat de woorden daarvoor zijn. Non-binair zijn blijkt ook niet voor iedereen hetzelfde te zijn. "Sommige mensen willen geen man of vrouw genoemd worden, maar voelen zich nog wel prettig in hun lichaam. Andere mensen voelen zich niet prettig bij de traditionele lichamelijke kernmerken van man of vrouw waar ze mee geboren zijn, dus gebruiken zij bijvoorbeeld hormonen."

Hoe spreek je mensen aan?

Zelf gebruikt Jetske het liefst die/diens. "In het Nederlands gebruik je dat net wat makkelijker dan hen/hun. Maar wil jij weten hoe je mensen kan aanspreken, vraag het ze zelf, aldus Jetske, die het liefst de toekomst open ziet en vervolgt: "Het zou fijn zijn als er geen vaste verwachtingen meer zijn wat betreft dit is mannelijk en dit is vrouwelijk en dit is hoe het moet. Dat je meer de ruimte krijgt om jezelf te zijn, hoe dat er ook uit ziet." Al snapt Jetske ook dat binaire benamingen, dus man en vrouw, ook houvast geeft voor veel mensen. "Maar maak de hokjes breder en accepteer dat niet iedereen zich hier thuis in voelt."
Meer Beeldbrengers? Zie ook: