Liemers

Deze kerk verdwijnt: hoe erg wordt hij straks gemist?

De kerk in Lobith.
De kerk in Lobith. © Omroep Gelderland
LOBITH - In de Liemers blijft straks één kerk van Parochie Sint Willibrordus nog open voor de katholieken. Alleen in Zevenaar zullen nog diensten gehouden worden, in alle andere dorpen moet het kerkgebouw een andere bestemming krijgen. Voor de kerkgangers is het geen verrassing, maar in hoeverre gaan ze hun godshuis missen?
Koster Gerard Janssen steekt voorzichtig de kaarsen aan bij het altaar in de katholieke kerk in Lobith. Deze ochtend is er een dienst voor de gelovigen en het is zijn taak om alles daarvoor in gereedheid te brengen. De kerkdienst wordt nog wekelijks gehouden voor iets meer dan een tiental vaste bezoekers. "Als er eens twintig komen is dat veel. Maar ook voor hen willen we dit blijven doen zo lang het kan. "

Minder kerkgangers en minder vrijwilligers

De koster besteedt meerdere uren in de week aan dit vrijwilligerswerk. "Ook bij uitvaarten, bruiloften en doopsels regel ik hier dingen. Maar die diensten hebben we nog maar amper in de kerk. Dit kalenderjaar hebben we pas één begrafenis gehad. "
Lobith
Lobith © Omroep gelderland
Niet alleen het aantal kerkgangers, maar ook het aantal vrijwilligers dat voor de parochie actief is neemt af. "Iedereen wordt ouder en voor de mensen die weggaan, komen geen nieuwe meer terug. " De koster legt zich bij de kerksluiting neer: "We hebben dit zien aankomen. "

Op tv of YouTube

De inwoners van Lobith moeten straks uitwijken naar de kerk in Zevenaar, maar of ze dat gaan doen is nog maar de vraag. "Dan moet ik toch een stuk rijden en het is daar niet zo makkelijk parkeren. Dus ik zie dat eigenlijk niet zitten", zegt een 77-jarige bezoeker van de kerkdienst. Zo reageren meer mensen in Lobith.
"Het is heel jammer dat de kerk hier dicht gaat, maar ja het is de tand des tijds hè. Jongeren komen hier niet meer", zegt een andere oudere dame. "Ik ben hier denk ik de jongste", lacht ze. Beide dames hebben wel een oplossing voor als de kerk in Lobith straks ècht de deuren sluit: "Gelukkig kunnen we een kerkdienst tegenwoordig ook volgen op tv, of op YouTube. Dat is dan weer een voordeel van deze tijd."
Eind dit jaar wordt de katholieke kerk uit de eredienst onttrokken. Tot die tijd zullen de eucharistievieringen nog gewoon doorgaan. Naar een nieuwe bestemming voor het kerkgebouw wordt nog gezocht.