Gelderse Vallei

Ouders van veroordeelde boer (19) verkochten bedrijf vanwege stikstofmaatregelen

De boer reed met een trekker met gele aanhanger over de snelweg
De boer reed met een trekker met gele aanhanger over de snelweg © Persbureau Heitink
ZUTPHEN - De 19-jarige boer die woensdag werd veroordeeld voor zijn gedrag tijdens de protesten op de A1 bij Stroe, had naar eigen zeggen nooit de intentie om agenten te verwonden of te bedreigen. Hij was naar de snelweg gekomen om te demonstreren tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Zijn advocaat legt uit dat die hem persoonlijk raken: "Zijn ouders hebben vanwege die maatregelen hun boerderij verkocht, dus hij kan dat bedrijf niet overnemen."
Tijdens de zitting reageerde de jongeman timide op vragen van de rechter. Hij was met een laadbak vol hout naar de snelweg gereden, om daar te demonstreren. De politie zou hem toestemming gegeven hebben dat hout te lossen, zodat er een vuurtje mee gestookt zou kunnen worden.
Na het lossen van het hout reed de boer eerst door, maar vervolgens reed hij spookrijdend terug naar de eerste groep, naar eigen zeggen om te vertellen dat alle boeren gezamenlijk van de snelweg af wilden gaan. Omdat de snelweg geblokkeerd was door de boeren, vond hij dat spookrijden geen gevaarlijke actie.

Dwars op de snelweg

Ondertussen was de politie echter op zoek naar een andere boer. Een motoragent was bedreigd met een houten balk, en de bedreiger was daarna weggereden. Politiebusjes gingen achter die boer aan.
Op een video is te zien dat de 19-jarige boer zijn trekker met aanhanger keert, om weer de goede kant op te kunnen rijden. Precies op dat moment komt er een politiebusje aanrijden. De jonge boer zegt dat hij dat busje pas heel laat zag, en toen gelijk stil is gaan staan. De agent achter het stuur heeft het echter ervaren als een poging om het busje van de weg te rijden. Volgens die agent moest hij hard remmen om een ongeluk te voorkomen.
De politierechter vroeg de jonge boer regelmatig of hij wel begreep wat hem werd verweten, en of hij zelf door heeft gehad dat de situatie zo gevaarlijk was. De man kon daar weinig antwoord op geven, en liet vooral zijn advocaat het woord doen. Die vindt dat het de boer allemaal is overkomen, en dat hem niet veel te verwijten valt.
Ook een later incident, waarbij een politiebus geramd wordt door de aanhanger van zijn trekker, is nooit zo bedoeld geweest, zegt de jongeman. Hij moest uitwijken, om te voorkomen dat zijn aanhanger in de berm zou belanden, en had niet door dat er een politiebus naast hem reed.

Bang door heftige reactie politie

Op de video die daarbij getoond werd, is te zien dat agenten al eerder naast de trekker reden, en probeerden die tot stoppen te dwingen door de band lek te steken. Naar eigen zeggen was de boer bang geworden door die heftige reacties van de politie, en wilde hij vooral zo snel mogelijk naar huis. Volgens hem was de sfeer tijdens de actie gemoedelijk, totdat de politie trekkers klem begon te rijden. Het is niet in hem of zijn bijrijders opgekomen om te stoppen op dat moment, hij was onderweg naar huis.
De advocaat van de man benadrukte in haar pleidooi dat de stikstofcrisis zijn familie persoonlijk raakt. Zijn ouders hebben de boerderij verkocht, en de jongensdroom om het bedrijf over te nemen, kan dus niet meer gerealiseerd worden.

Onnodig negatief over politie

De rechter begrijpt dat de man wilde demonstreren, en zegt dat dat ook hoort bij de vrijheid van meningsuiting. "Maar dat recht is niet onbeperkt, en het is geen vrijbrief voor het plegen van strafbare feiten."
De rechter vindt dat de boer had moeten stoppen toen de politie hem dat duidelijk maakte, en dat hij met zijn rijgedrag onnodig gevaarlijke situaties heeft gecreëerd. Bovendien verwijt ze hem dat hij 'onnodig te negatief spreekt over het handelen van de politie'. "Daarmee levert hij een bijdrage aan de verharding van de protesten", zegt ze in haar uitspraak.
Bij die uitspraak houdt ze wel rekening met een lichte verstandelijke beperking. Daardoor komt ze uiteindelijk op een celstraf van zes dagen, een taakstraf van 180 uur en een schadevergoeding van 300 euro aan de agent die de politiebus bestuurde.
Een 17-jarige boer is woensdag veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur. Omdat hij drie dagen vastzat, blijven er daar 34 van over. De jongen werd aangehouden, maar is teruggegaan in de auto van zijn vader. Hij heeft de deuren van die auto op slot gedaan, en wilde wegrijden met de auto. Daarbij is de jongen achteruitgereden, terwijl een agent door het raam van de auto hing. Bij de aanhouding is de jongen getaserd. Volgens de rechter was dat gepast, gezien de situatie.