Arnhem en omstreken / Achterhoek

Verkoeling nodig? Deze zwemplassen worden goed beoordeeld

Zwemmen in natuurwater
Zwemmen in natuurwater © Omroep Gelderland
VELP - Met tropische temperaturen op de thermometer is het goed om te weten bij welke Gelderse zwemwateren je het beste terecht kunt voor een verfrissende duik. Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp deden onderzoek. Hieruit komt naar voren dat we over het algemeen een groene ligweide verkiezen boven een zandstrand. En een zwemplas zonder toilet ziet bijna niemand zitten. Hieronder een greep uit de zwemplekken die goed uit de test komen.

Rivierengebied

  • Lingebos (Vuren) - Er is een ligweide met toiletten, horeca en douches. Voor het parkeren moet worden betaald. De waterkwaliteit is hier op dit moment goed. Grootte: 10 hectare
  • Strand Eiland van Maurik (Maurik) - De waterkwaliteit is volgens zwemwater.nl momenteel goed. Er is een ligweide met toiletten, horeca en douches. Voor het parkeren moet betaald worden. Er zijn weinig natuurlijke schaduwplekken. Grootte: 120 hectare
  • Strandpark Slijk-Ewijk (Valburg) - Behalve zwemmen kun je hier ook windsurfen, kanoën en duiken. De waterkwaliteit is goed. Er zijn douches, kleedruimtes en toiletten. Ook is er horeca aanwezig.

Achterhoek

  • Strandbad (Winterswijk) - In 1933 werd dit bijzondere bad in gebruik genomen nadat het in de crisisjaren was gebouwd als werkverschaffingsproject. In 2010 werd het bad grondig gerenoveerd en in 2011 heropend. Behalve een strand zijn hier ook startblokken en een duikplank. Eten en drinken zijn te koop en er is toezicht. De waterkwaliteit is goed. Om hier te kunnen zwemmen moet entree worden betaald.
  • Stroombroek (Braamt) - Je kunt hier behalve zwemmen ook waterskiën. Toiletten, schaduwplekken en horeca zijn aanwezig. Parkeren is betaald. De waterkwaliteit is hier momenteel goed. Grootte: 33 hectare
Stroombroek in Braamt
Stroombroek in Braamt © Omroep Gelderland
  • Hambroekplas (Borculo) - Een relatief kleine zwemplas in de gemeente Berkelland. Er zijn toiletten, horeca en douches aanwezig. De waterkwaliteit is goed. Voor een parkeerplek moet worden betaald. Grootte: 3 hectare

Veluwe

Bussloo
Bussloo © Omroep Gelderland
  • Strandeiland Harderwijk (Harderwijk) - Zwemmen in hartje Harderwijk. Er is een zandstrand waarvan ook veel watervogels gebruik maken. De waterkwaliteit is goed. Er is een kiosk en ook zijn er toiletten. Ook hier is de waterkwaliteit goed. Net als op de meeste andere plaatsen is parkeren niet gratis.

Regio Arnhem - Nijmegen

  • Rhederlaag (Zevenaar) - Een enorme plas water waar je verschillende watersporten kunt beoefenen. Als zwemmer kun je je handdoek kwijt op een van de stranden of ligweides. Er zijn diverse voorzieningen, inclusief douches en kleedruimtes. De waterkwaliteit is goed. Er moet worden betaald voor een parkeerplaats. Grootte: 350 hectare
Rhederlaag LT
Rhederlaag LT © Omroep Gelderland
  • Berendonck (Wijchen) - Douches, horeca en toiletten. Ook een plek in de schaduw zou hier te vinden moeten zijn. Betaald parkeren, de waterkwaliteit is goed. Grootte: 45 hectare
  • Natuurzwembad Walburgen (Gendt) - Strand, water en zon. Het natuurbad heeft een ondiep deel voor peuters en kleuters dat is afgezet met een lijn. Het water is hier tot 70 centimeter diep. Eten, drinken en een ijsje zijn verkrijgbaar. Parkeren kan (gratis) in de omgeving. Ook zijn er toiletten, een ligweide en douches. De waterkwaliteit is goed.

Gelderland aan zee? Gelukkig niet!

Het is maar goed dat Gelderland niet aan zee ligt, want slechts 14 procent van de ondervraagden neemt genoegen met alleen maar zandstrand. Alle anderen hebben liever alleen gras of een combinatie van ligweide en strand. De aanwezigheid van een toilet op een zwemlocatie is voor vrijwel iedereen een must, blijkt uit de steekproef van de studenten uit Velp.
Bijna de helft van de ondervraagden zegt op de fiets naar de zwemlocatie te gaan en vindt het daarom belangrijk dat er een fietsenstalling is. De mensen die de auto pakken, willen heel graag gratis parkeren, mits er voldoende parkeerplekken zijn. In de praktijk moet er bij vrijwel alle officiële zwemlocaties in onze provincie worden betaald voor een parkeerplekje.

Reddingsbrigade of niet?

De aanwezigheid van een reddingsbrigade, zoals op veel plekken aan de kust gebruikelijk is, wordt door weinigen gemist. De geënquêteerden vinden het veel belangrijker dat er voldoende schaduwplekjes zijn.
De studenten hebben voor hun onderzoek ongeveer honderd mensen in verschillende leeftijdsgroepen bevraagd. Dit geeft een goed beeld, maar het aantal is te laag om te kunnen spreken van een representatief onderzoek.

Officiële zwemlocaties

Over het algemeen kun je zeggen dat de wateren die officieel zijn aangewezen als zwemlocatie beter scoren dan de wateren waarbij dit niet het geval is, concluderen de studenten. Officiële zwemwateren worden structureel gecontroleerd op veiligheid en op de aanwezigheid van blauwalg en eventuele andere ziekmakers. Bezoekers worden gewaarschuwd en indien nodig wordt er een zwemverbod ingesteld. De provincie is hier verantwoordelijk voor.
Een overzicht van alle officiële zwemwateren in Gelderland (en de rest van het land) is te vinden op zwemwater.nl. Hier kun je ook zien of er momenteel waarschuwingen of eventueel zelfs zwemverboden gelden.