Noord-Veluwe

Keolis krijgt boete van bijna zes ton voor probleembussen

Een aantal bussen van Keolis rijdt onder de naam Rrreis.
Een aantal bussen van Keolis rijdt onder de naam Rrreis. © Omroep Gelderland
NIJKERK - Busmaatschappij Keolis krijgt een boete van bijna zes ton. De problemen met de bussen zijn niet opgelost en het geduld van de provincies is op.
De busmaatschappij die in Gelderland vooral op de Veluwe rijdt kampt al langer met problemen in de bussen. In januari werd het bedrijf gesommeerd om dat op te lossen.
Dat is niet bij alle bussen gelukt. Het bedrijf krijgt een boete van 5.000 euro per bus die niet door de keuring is gekomen. Dt zijn er in totaal 119. Het gaat om problemen in de chauffeurscabine en de klimaatbeheersing in de bus. Ook bij 123 andere bussen waren proberen, maar die bleken makkelijker op te lossen.
Keolis kreeg drie jaar geleden een mega-concessie in Gelderland, Overijssel en Flevoland. Die concessie is 900 miljoen euro waard, maar het bedrijf bleek gesjoemeld te hebben bij het bod en verloor de concessie. Omdat de bussen tijdelijk moesten blijven rijden, kreeg Keolis wel de zogenoemde noodconcessie.

Gebreken aan bussen

Maar de elektrische bussen van de Chinese bouwer BYD kampten met nogal wat gebreken. Eerst vielen er bussen stil, daarna waren er problemen met de chauffeurscabine en werd er vieze zwarte troep in de bus aangetroffen.
Inmiddels is de hele concessie opnieuw uitgegeven: Keolis verloor, EBS krijgt vanaf eind dit jaar de klus. Dat bedrijf is verplicht om de bussen over te nemen. Voordat EBS de bussen krijgt worden ze nogmaals volledig gekeurd. "Onopgeloste gebreken verminderen de overnamewaarde van de bussen. Dat is het risico voor Keolis", schrijft de provincie.
De gebreken in de bussen raken volgens de provincie vooral de chauffeurs, uit onderzoek blijkt dat de reizigers de bussen in de afgelopen drie jaar meer zijn gaan waarderen.