Rivierengebied

Vluchtelingenwijkje in no time uit de grond gestampt: 'En wij dan?'

Burgemeester Josan Meijers (rechts) op rondleiding door het nieuwe chaletpark
Burgemeester Josan Meijers (rechts) op rondleiding door het nieuwe chaletpark © Omroep Gelderland
MAURIK - Als het moet, dan kan het ook. In no time wordt er aan de Achthontstraat in Maurik een chaletwijkje gebouwd, compleet met bestrating, parkeerterrein, elektra en riool. Zo'n 180 Oekraïense vluchtelingen komen er te wonen. En dat wekt hier en daar toch wrevel op. Maar misschien dat andere inwoners straks ook van de chalets kunnen profiteren.
In een paar weken tijd is er ineens woonruimte voor 180 nieuwe inwoners in Maurik. 'Top gedaan', vinden veel mensen. Maar 'waarom kan zoiets niet voor onze eigen starters die al jaren geen kans krijgen', is ook een reactie die vaak terugkomt onder het Facebook-bericht van de gemeente Buren.
Best een terechte vraag, vinden ze ook in Buren. Al is de oorlogssituatie waaruit deze mensen komen natuurlijk niet te vergelijken met het lang moeten wachten op een eigen woning. De opdracht en met name ook het geld dat vanuit Den Haag verstrekt wordt, is in ieder geval de oorzaak dat een gemeente als Buren zo'n project snel kan oppakken.

'Doe wat je kan'

Via de veiligheidsregio krijgen gemeenten de opdracht om voor opvang te zorgen van Oekraïense vluchtelingen. Buren stond al snel klaar om te helpen, vertelt burgemeester Josan Meijers. "We zijn allen medeverantwoordelijk om de mensen die gevlucht zijn uit die oorlogssituatie op te vangen", zegt zij. "Dat wordt politiek ook zo gevoeld. In een vroeg stadium heeft onze gemeenteraad al een brief aan het college gestuurd met de opdracht 'doe wat je kan'. Dus dat doen we."
Na een aanvankelijk zoektocht langs bestaande gebouwen zoals het deels lege gemeentehuis, oude scholen of een dorpshuis, is de gemeente op een chaletpark uitgekomen. "De verhouding tussen de noodzakelijke verbouwing en het aantal mensen dat je kunt opvangen was in die gebouwen niet gunstig", vertelt Meijers. "Daarbij is dit beter voor de mensen. Je hebt privacy, kunt zelf koken. Als ik als vluchteling kon kiezen zou ik ook zeggen: doe mij maar dit."

Complete uitrusting

De huisjes worden volledig uitgerust om in te kunnen leven. Er wordt een speeltuin aangelegd en er komt een permanente beheerder op het terrein. Om de bewoners op weg te helpen in het maatschappelijk leven en als aanspreekpunt voor de buurt. Er is opvang in plaatselijke scholen en de oudere kinderen gaan naar de Internationale Schakelklas in Tiel.
De gemeente bereidt zich voor om onder meer te bemiddelen naar werk, te helpen met kinderopvang en mogelijk zorg in te schakelen voor traumaverwerking. Ook worden vrijwilligers geworven om bijvoorbeeld te tolken, mensen van kleding te voorzien of spelletjesmiddagen te houden. Via de kerk en daarbuiten hebben zich al veel mensen gemeld, meldt de burgemeester.

Tijdelijke vergunning

Vaak worden bouwprojecten langdurig opgehouden door inspraakprocedures en bezwaren. In dit geval wordt met een eenvoudige procedure een tijdelijke vergunning verleend. Daar kan ook bezwaar tegen ingediend worden, maar dat is niet gebeurd. Opmerkingen uit de buurt worden zo goed mogelijk meegenomen. Zo wordt er op eigen terrein geparkeerd en worden er nu extra maatregelen getroffen om privacy van bewoners en omwonenden te waarborgen.
Hoewel de tijdelijke vergunning in principe verlengd kan worden, stelt de gemeente nadrukkelijk dat het wijkje na twee jaar opgedoekt wordt. En dan komen dankzij het geld voor de vluchtelingen toch ook de eigen inwoners om de hoek kijken. Want de gemeente heeft al voorzichtig geopperd dat de kleine veertig chalets mogelijk worden ingezet voor starters, spoedzoekers of als mantelzorgwoning in de gemeente. "Twee jaar is nog lang, maar het is zeker de intentie om er iets goeds mee te doen", zegt Meijers. "Die opties worden besproken in de gemeenteraad."
Kijk naar een reportage van de lokale omroep SRC: