Arnhem en omstreken

Openluchtmuseum brouwt eerste biertje met streekgranen: 'Pure ambacht'

Het eerste biertje wordt getapt.
Het eerste biertje wordt getapt. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Bierbrouwen, dat hebben ze wel eens vaker gedaan in de brouwerij van het Openluchtmuseum in Arnhem. Maar een biertje gemaakt van oergranen uit de eigen streek: dat is nieuw.
Voorheen kwamen de ingrediënten van een groothandel met internationale producten, maar nu komt het graan puur uit Gelderland. De akkers staan onder meer in de Rosandepolder bij Oosterbeek en landgoed Lichtenbeek in Arnhem. Het biertje (Drie Granen Tripel, red.) komt van graansoorten die zo goed als verdwenen leken: zomergerst, Veluwse kruiprogge en Aalter troshaver.
"Een echt Gelders biertje", zegt brouwer Thijs Tigchelaar. "Ik word er blij van. Op deze manier brouwen komt niet veel meer voor. Lokaal, duurzaam. Het gevoel iets bij te dragen aan duurzaam ondernemen en klein ondernemerschap doet me goed."
Bekijk hier hoe het bier gemaakt wordt:
Openluchtmuseum brouwt voor het eerst streekbier

'Ambachtelijker kan niet'

Het graan waar het bier van gemaakt is wordt op een agro-ecologische wijze geteeld. "Ik spuit dus geen gewasbeschermingsmiddelen en gebruik geen kunstmest", legt natuurboer Marcel van Silfhout uit. "Het is dus absoluut puur, ambachtelijker dan hoe we het nu doen kan haast niet."
"Het biertje is zo Gelders. Gelders grond, een samenwerking tussen de stadbrouwer Wageningen en het Openluchtmuseum", zegt Van Silfhout, zelf 'groene graanboer' van GraanGeluk. "Je proeft het ambacht."
Bierliefhebbers moeten nog even geduld hebben; het biertje is over twee weken verkrijgbaar.

Zie ook: