Stedendriehoek

Pannenkoekenhuis boos dat achtbaan van 250.000 euro dicht moet

Bert van Welsem (midden) bij de opening van de achtbaan mei 2019.
Bert van Welsem (midden) bij de opening van de achtbaan mei 2019. © Omroep Gelderland
VOORST GEM VOORST - Onterecht en vooral enorm wrang. Dat is de reactie van de eigenaren van het Pannenkoekenhuis in Voorst op het feit dat de gemeente hen dwingt om hun achtbaan te sluiten. "Het is hier geen Efteling hoor, wat duizenden bezoekers trekt. Ons ‘achtbaantje’ staat misschien tien tot vijftien keer per dag aan. Dus op een hele werkdag hebben we het over een uur dat kinderen gillend in een achtbaantje zitten."
Eén dag voor de schoolvakantie krijgen eigenaren Bert en Miranda van Welsem te horen dat zij per direct de attractie moeten sluiten. De gemeente Voorst maakte dinsdag bekend dat omwonenden klagen over geluidsoverlast. Vervolgens heeft de gemeente besloten dat er voor de dino-achtbaan een vergunning nodig is. Deze weigert de gemeente. "De achtbaan zit veel te dicht bij de woonpercelen."

Dwangsom

Stef Bloo, woordvoerder namens het duo van Welsem, vertelt dat de achtbaan direct is gesloten om een dwangsom te voorkomen. "Ja, die dwangsommen zijn niet voor de poes, en het besluit is al genomen. Je wil er eigenlijk nog uitkomen samen. En er zijn ook allerlei maatregelen die het werkbaar maken, maar daar lijkt de gemeente niet voor open te staan.”
De afgelopen maanden is er volgens Bloo van alles geprobeerd om er met de gemeente en buren uit te komen. "We hebben aangeboden om een geluidswal te verhogen of een hogere muur te bouwen, maar dan zegt de gemeente: we weten niet welk effect dat heeft. Elke mogelijke oplossing die we aandragen wordt aan de kant geschoven, alsof het besluit toch al gemaakt is.”

Vergunning

Volgens de gemeente Voorst is er voor de achtbaan een omgevingsvergunning nodig. Maar de eigenaren zeggen dat een onafhankelijk bureau heeft vastgesteld dat de achtbaan een lichte attractie is. "Voor lichte toestellen heb je geen vergunningsplicht. Maar de gemeente classificeert het nu als een bouwwerk, en daar is blijkbaar wel een vergunning voor nodig."
Iets dat volgens de eigenaren nooit eerder zo is gecommuniceerd. "Pas toen een buurvrouw beklag deed, kwam de gemeente op de lijn en volgde de toezegging dat de achtbaan in gebruik kon worden genomen als de TÜV (een bedrijf dat attracties inspecteert, red.) het toestel zou goedkeuren." Aan die voorwaarde zeggen de eigenaren te hebben voldaan.

250.000 euro geïnvesteerd

De achtbaan was een flinke investering voor de ondernemers. Zo'n 250.000 euro trokken ze ervoor uit. "Het is echt mini-achtbaantje, maar voor kleine kinderen is het hartstikke leuk."
Het steekt de ondernemers dat de gemeente jarenlang vol lof was over de horecazaak. "Dertig jaar lang heeft de gemeente de loftrompet afgestoken over het pannenkoekenhuis, en de groei gezien en toegejuicht. Het zou het kleine dorpje Voorst op de kaart zetten, en nu draaien ze het bij wijze van spreken de nek om."

Helemaal geen attracties meer

Naast het bericht van de achtbaan wil de gemeente ook dat de horecazaak uiteindelijk helemaal stopt met gemotoriseerde attracties. “Ze hebben eigenlijk een soort uitsterfconstructie bedacht. Om moedeloos van te worden, ook als je probeert om constructief eruit te komen samen en oplossingen aan te dragen: alles wordt aan de kant geschoven", zegt Bloo.
Na een onzekere coronaperiode hoopten de ondernemers op een fantastische zomer. "Dan kun je weer gaan opbouwen en dan wordt toch wel echt de grootste trekpleister van je pannenkoekenrestaurant je ontnomen." Het pannenkoekenhuis is bang voor een verlies van klanten. “Zo'n achtbaan is wel echt een bonus geworden, waar heel veel mensen naar uitkijken. Dit kost gewoon bezoekers."
De eigenaren moeten nog beslissen of ze naar de rechter stappen om het besluit aan te vechten.