Achterhoek

Van guilty pleasure paleis tot Achterhoekse les: dit is nieuw op de Zwarte Cross

Nieuw op het terrein: De Nachtclub
Nieuw op het terrein: De Nachtclub © Omroep Gelderland
LICHTENVOORDE - Na drie jaar zonder Zwarte Cross voelt alles op het festival als nieuw, maar toch zijn er dingen die echt nog niet eerder waren te zien. We zetten ze voor je op een rij.

Guilty pleasure paleis

Ten eerste is De Nachtclub een compleet nieuw concept op het terrein. De Nachtclub is te vinden op het Walhalla, dat exclusief toegankelijk is voor de campinggasten. Dit guilty pleasure paleis is elke nacht geopend van 23.00-03.00 uur en zal qua sfeer een neon-trip zijn vol confetti, glitters en zwoele hitjes. Op donderdagavond zullen drag queens én -kings de club openen met een spetterend optreden.
Het podium van de Nachtclub
Het podium van de Nachtclub © Omroep Gelderland

Stand-up stoel

In 2019 had de Zwarte Cross een primeur toen ze als eerste festival de deuren openden van het mindervaliden hotel Miva Las Vegas. Dit jaar gaan ze weer een stap verder en presenteren ze in samenwerking met Life & Mobility de 'stand-up stoel'.
"Mensen met een lichamelijke beperking kunnen tijdens de Cross eindelijk eens staand een biertje drinken met hun familie en vrienden. Voor veel mensen heel normaal, maar in dit geval heel speciaal", aldus de organisatie.
De stand-up stoel
De stand-up stoel © Omroep Gelderland

Sprookjesklasse en Cribsklasse

Bij de cross zijn dit jaar twee nieuwe ludieke klassen te bewonderen, namelijk de Sprookjesklasse en Cribsklasse. "Blijkbaar vinden wij niets mooier dan kijken naar gewone mensen die in hun gewone omgeving doodgewone dingen doen", zegt de organisatie over de Cribsklasse. "Gun de bezoekers van de Zwarte Cross dan ook eens een kijkje achter jouw voordeur. Denk aan rijdende huiskamers, slaapkamers, badkamers of tuinhuisjes."
Met de Sprookjesklasse wil de Zwarte Cross de bezoekers uit de dagelijkse sleur halen. De organisatie noemt in deze klasse Roodkapje en de grote boze Trump en Sneeuwwitje en de zeven transgenders als mogelijke voorbeelden.

Achterhoekse lessen

Geloof het of niet, op de Cross is zelfs ruimte voor educatie. In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Nationale Wetenschapsagenda en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers is er een Achterhoeks lesprogramma ontwikkeld.
Volgens de RUG is hier zeker behoefte aan: "Streektalen zijn aan het verdwijnen doordat de jeugd het niet goed meer leert. En dat terwijl een streektaal een groot onderdeel is van de identiteit. Middels een app en goed lesmateriaal gaan we het Achterhoeks weer op de kaart zetten."
De kick-off van het programma vindt plaats op de Zwarte Cross, waar lezingen over het Achterhoeks worden gehouden. Daarna is de inschrijving geopend voor Achterhoekse scholen die met het programma aan de slag willen.