Rijk van Nijmegen

Waalstrandjes moeten in het donker niet meer verboden terrein zijn

Een Waalstrandje voor de invoering van de avondklok.
Een Waalstrandje voor de invoering van de avondklok. © John Beckmann / RN7
NIJMEGEN - Gooi die stranden in de avond en nacht maar weer open. Of in ieder geval deels. Raadsleden in Nijmegen beginnen te morren over de avondklok die sinds vorig jaar geldt op de drukbezochte Waalstrandjes.
Van 22.30 tot 06.00 uur is het verboden gebied in de zomermaanden. Reden: te veel overlast en handhaving is volgens de gemeente heel lastig. Jarenlang klaagden omwonenden over lawaai, harde muziek, dronken strandgangers, open vuur en een enorme puinhoop de volgende dag. Dieren in het gebied liepen tussen de glasscherven en peuzelden van het achtergelaten plastic, met alle gevolgen van dien.

Voor alle Nijmegenaren verpest

PvdA, GroenLinks en D66 dienen nu toch een motie in om de Waalstranden bij Veur-Lent, tussen de Spoorbrug en de Waalbrug, per direct te heropenen.
Tijdens een debat over de sluiting van de strandjes noemde PvdA-fractievolger Mika Kraft de maatregel ‘disproportioneel’. “Een kleine groep raddraaiers heeft het voor alle Nijmegenaren verpest”, meent D66-raadslid Sophie den Ouden.
Volgens burgemeester Hubert Bruls, verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid in de Waalstad, is het helemaal niet waar dat het slechts om een klein groepje raddraaiers gaat. “Sinds 2016 is het alsmaar drukker geworden en komt er steeds meer overlast. En we kunnen niet verwachten van onze handhavers dat die in het donker zo’n grote groep mensen tegemoet treden, de risico’s zijn te groot.”

Gedeeltelijke opening

De politici probeerden tijdens het debat maar een beetje te polderen door compromissen voor te stellen. Bijvoorbeeld de nachtelijke sluiting bij de Ooyse Schependom te handhaven, maar de Waalstranden bij Veur-Lent open te houden. Maar dan wel met meer prullenbakken en voor de veiligheid extra verlichting. Misschien tot middernacht op het strand mogen blijven in plaats van tot 22.30 uur, zoals nu het geval is.
Twee partijen zien vooralsnog niets in het maar weer open gooien van de stranden in de avond en nacht. De Partij voor de Dieren wil eerst de evaluatie van de maatregel afwachten. GewoonNijmegen.NU vindt dat de nachtelijke sluiting moet blijven zolang er niet kan worden gehandhaafd.

Bezorgde omwonenden

Omwonenden die klaagden over de overlast knijpen hem inmiddels. Op het stadhuis kwamen al meer dan tien e-mails binnen van Nijmegenaren die zich zorgen maken over dat misschien iedereen in het donker weer de stranden op mag.
In september wordt de zomersluiting geëvalueerd. Woensdagmiddag hakken de raadsleden de knoop door over de motie die de stranden deels weer open wil gooien. Een tweede aangekondigde motie vraagt om uit te zoeken wat er nodig is om alle Waalstranden voortaan weer op een verantwoorde manier ook in de avond en nacht vrij toegankelijk gebied te laten zijn. Het blijft dus nog wel even spannend voor de bezorgde omwonenden.

Zie ook