Rijk van Nijmegen

Zwemmen in open water niet zonder gevaar: zo doe je het veilig

Zwemmen in natuurwater geeft een gevoel van vrijheid
Zwemmen in natuurwater geeft een gevoel van vrijheid © Omroep Gelderland
ARNHEM - De zomer is losgebarsten in Gelderland. Volgende week kan de temperatuur zelfs boven de 30 graden uitkomen. Wat is er dan lekkerder dan een frisse duik in buitenwater. Maar zwemmen in een plas of rivier is niet zonder gevaar. Ieder jaar gaat het wel een paar keer mis, soms met dodelijke afloop. Daarom is er een campagne gestart om zwemmers bewust te maken hoe je veilig het water in- en weer uitkomt.
"Mensen zijn zich onvoldoende bewust van de risico's", zegt Adriaan van der Linden van Leisurelands. Als uitbater van 19 recreatiegebieden in onze provincie is hij blij met de campagne.
"Veel verdrinkingen zijn te voorkomen als je weet wat de risico's zijn; diepte, koud water en stromingen. De campagne gaat niet alleen om het waarschuwen voor de gevaren van zwemmen in open water, maar ook wat je moet doen als je zelf of een ander in de problemen komt", legt hij uit.

Wees je bewust van de gevaren

Ook rivierzwemmer Maurice Donkers uit Nijmegen vindt de campagne een goede zaak. Hij zwemt al jaren dagelijks in open water en kiest meestal voor de Spiegelwaal, omdat daar nauwelijks stroming is.
Het is volgens hem goed om bewust te zijn welke risico's er zijn en daar op te anticiperen. "Als iemand de omgeving niet goed kent, raad ik altijd aan om niet alleen te gaan zwemmen. Het is verstandig om dan aan te sluiten bij een groepje dat het gebied goed kent."
Zo kan het bij de Spiegelwaal best druk zijn met roeiers en dus zal je moeten zorgen dat ze jou zien om botsingen te voorkomen.

Wat moet je zelf doen en hoe help je een ander?

Komt iemand in het water in de problemen?
  • Roep om hulp, bel 112 of alarmeer een lifeguard
  • Gooi iets dat blijft drijven
  • Of steek iets uit dat kan worden vastgepakt
  • ‘Coach’ iemand naar de kant
  • Blijf naar de persoon in het water kijken, zodat je weet waar hij of zij is
  • Spring nooit zelf in het water. Dan kun je zelf ook in de problemen raken.
Kom je zélf in het water in de problemen?
  • Raak niet in paniek
  • Ga op je rug drijven of gebruik iets dat je helpt drijven, zoals een voetbal
  • Roep of zwaai om hulp
In deze reportage geeft Adriaan van der Linden van Leisurelands nog meer tips:
Zwemmen in open water niet zonder gevaar: zo doe je het veilig
Waarom dan, ondanks de gevaren, toch kiezen om in open water te zwemmen? Omdat het fantastisch is, zegt Donkers. "Doordat je buiten zwemt voel je alle elementen beter: zwemmen in de regen, de zon. Het geeft je een gevoel van vrijheid. Als je dan in het midden van het water bent en je kijkt om je heen en er is niemand; dat is prachtig, een geweldig gevoel."
Overigens mag je niet overal het water in duiken, want op veel plekken riskeer je een boete van 150 euro. Hetzelfde geldt voor springen van bruggen. Op de website van Rijkswaterstaat vind je meer informatie.