Rivierengebied

Er is nu ook een podcast met verhalen over kerkhoven

Jacqueline Maris aan het werk.
Jacqueline Maris aan het werk. © Omroep Gelderland
RUMPT - Onder de titel 'Verborgen Verhalen' vertelt podcastmaakster Jacqueline Maris uit Heesselt een serie verhalen achter graven op kerkhoven. Ook maakte ze al verschillende audiotours.
Bijvoorbeeld over welk deksel van welk bekende familiegraf wel eens illegaal gelicht is om een overledene een andere rustplaats te geven. Of het verhaal van een jong gestorven jongetje verteld door nabestaanden die hem nog gekend hebben.
Het komt allemaal langs in de inmiddels drie afleveringen tellende reeks van Verborgen Verhalen. Zo is podcast- en radiomaakster Jacqueline Maris met haar opnameapparaat al te zien geweest op twee begraafplaatsen in Beesd en het protestantse kerkhof in Rumpt.
Wethouder Rutger van Stappershoef is fan van het project. Hij wil van veel meer begraafplaatsen verhalen horen. "We hebben een rijke cultuurhistorie in West Betuwe. De verhalen van mensen die hier geleefd hebben dragen bij tot een saamhorigheidsgevoel", zo vertelt de wethouder tegen Omroep Gelderland. Verborgen verhalen worden zo verbindende verhalen, denkt van Stappershoef.
En voor de mensen die niet zo graag een begraafplaats bezoeken, de audiotours zijn natuurlijk ook gewoon thuis te beluisteren.

Welk grafdeksel werd illegaal gelicht?

En bij welke bekende familie werd nu illegaal het deksel van het graf gelicht? Dat was het familiegraf van de adellijke familie van Verschuer van de Heerlijkheid Mariënwaerdt. En waarom dat gebeurde? Misschien toch maar gewoon luisteren.