Stedendriehoek

Herman (79) loopt voor de zestigste keer de Apeldoornse Vierdaagse

Herman (79) doet voor de zestigste keer mee aan de Apeldoornse Vierdaagse
Herman (79) doet voor de zestigste keer mee aan de Apeldoornse Vierdaagse © Omroep Gelderland
APELDOORN - Met de Nijmeegse 4Daagse heeft Herman Huiting helemaal niks: "Nog nooit gelopen en het trekt mij niet, de harde wegen." Maar de Apeldoornse Vierdaagse is voor hem een traditie. Huiting is bijna 80 en loopt nu voor de zestigste keer mee. "Het is gewoon een kick, wandelen in de natuur."
Huiting moet even opstarten deze eerste dag. De vorige edities liep hij 30 kilometer, maar nu kiest hij voor de 20 kilometer. Ondanks zijn blessureleed loopt hij toch mee "Ik word een dagje ouder", vertelt hij. "Ik heb hielspoor gehad, maar ga wel van start. Gebeurt er iets, dan moet ik stoppen. Maar tot nu toe heb ik hem altijd uitgelopen."

Verslaving

De inwoner van Deventer is in alle vroegte op pad gegaan richting voetbalclub Victoria Boys in Apeldoorn, het start- en finishpunt van de Apeldoornse Vierdaagse. De organisatie pronkt ook graag met de bosrijke omgeving en noemt het 'de groenste' vierdaagse wandeltocht.
Volgens Huiting is het een verslaving: "Je blijft doorlopen. Ik loop het hele jaar wel, ook in Limburg. Het is een kick gewoon. Van mezelf moet ik er ieder jaar heen."
Kijk naar recordloper Herman Huiting tijdens de Apeldoornse Vierdaagse:
Herman (79) loopt voor de zestigste keer de Apeldoornse Vierdaagse
Het is dan ook niet gek dat Huiting enorm baalde de afgelopen twee jaar. "Ik had twee jaar geleden al voor de zestigste keer kunnen lopen." Nu gaat hij er dubbel van genieten. "Ik hoop dat ik het haal."

Nog dagkaarten beschikbaar

Wandelaars kunnen ook één dag meelopen in Apeldoorn. Volgens Joop Achterkamp van de organisatie zijn er nog genoeg dagkaarten over. Dit jaar is er ook bij de Apeldoornse Vierdaagse net als bij de Nijmeegse 4Daagse een na-corona-effect. "Er zijn hier 20 procent minder wandelaars dan voorgaande jaren", zegt Achterkamp.
Het aantal inschrijvingen ligt rond de 1700, waar er in 2019 nog 2300 deelnemers aan de start stonden. Ook kiezen deelnemers, veelal langeafstandlopers, op het laatste moment alsnog voor een kortere afstand.

'In Nijmegen wegen, in Apeldoorn bos'

Volgens Huiting gaat er meer aandacht naar de Nijmeegse 4Daagse. "Die heb ik nog nooit gelopen. In Apeldoorn ben ik begonnen, en dan ga je toch weer naar Apeldoorn toe. Nijmegen is een feestweek en een hoop drukte. Maar dat hoeft van mij niet."
Je loopt voor je plezier, vindt Huiting. "In Nijmegen zijn er grote wegen, in Apeldoorn zie je overal bos."