Rijk van Nijmegen

In Nijmegen-West en Weurt ga je iets eerder dood dan in de rest van Gelderland

Rook uit de schoorsteen van de Nijmeegse asfaltcentrale APN.
Rook uit de schoorsteen van de Nijmeegse asfaltcentrale APN. © Roel van Tiel
NIJMEGEN - Het is er ongezonder leven dan in de rest van Gelderland, maar niet veel. Dat is informatie die de GGD Gelderland-Zuid inwoners van Nijmegen-West en Weurt geeft, nadat die zich al lange tijd zorgen maken over hun gezondheid.
Luchtvervuiling is daarin een belangrijke factor, concludeert de GGD. Maar uit berekeningen blijkt dat de verschillen in gezondheidseffecten door luchtverontreiniging tussen heel Gelderland en Nijmegen-West/Weurt klein zijn.

Maand korter leven

Het wordt in de informatie aan de inwoners van het onderzochte gebied vergeleken met het meeroken van sigaretten. Waar je in de rest van Gelderland wordt blootgesteld aan luchtvervuiling die vergelijkbaar is met het meeroken van 4,5 sigaret per dag is dat in Nijmegen-West en Weurt 5,1 sigaret per dag.
Anders gezegd: inwoners van Gelderland sterven gemiddeld 11 maanden eerder door de gevolgen van luchtvervuiling en in Nijmegen-West en Weurt is dat 12 maanden eerder. Er is ook een vergelijking gemaakt tussen het onderzoeksgebied en de rest van de gemeente Nijmegen en de gemeente Beuningen, waar Weurt onder valt. De gezondheid van de mensen wijkt niet statistisch significant af, zegt de GGD daarover. Geen veelbetekenend verschil dus, volgens de onderzoekers.
Gezondheid in Nijmegen-West en Weurt vs Gelderland
Gezondheid in Nijmegen-West en Weurt vs Gelderland © GGD Gelderland-Zuid
Of dat inwoners van het gebied geruststelt, is nog maar de vraag. Die maken zich al jaren zorgen over hun gezondheid en denken dat de plek waar ze wonen daar een slechte invloed op heeft. Ze wonen dicht bij zware industrie (het grootste binnenstedelijke industriegebied van Nederland), krijgen massa's autoverkeer per dag door hun leefomgeving heen en wonen dicht bij één van de drukst bevaren rivieren van Europa, de Waal.

Zorgen bij huisartsen

Ook huisartsen in het gebied maken zich zorgen over de gezondheid in Weurt en Nijmegen-West. Er lijken meer ziekten als COPD, astma, hooikoorts en kanker voor te komen. Patiënten hebben op relatief jonge leeftijd al een slechte gezondheid. Daarbij moet gezegd worden dat de leefstijl over het algemeen ook minder gezond is. Er wordt bijvoorbeeld meer gerookt.
Huisartsen melden dat ze zelf ook regelmatig last van stank hebben en dat patiënten hun zorgen uiten over de luchtkwaliteit en/of stankhinder in de spreekkamer. Uit de informatie van de GGD blijkt overigens ook dat de zware industrie niet de grootste boosdoener is als het om luchtvervuiling gaat. Dat is het verkeer, gevolgd door de vervuiling die de huishoudens zelf veroorzaken.
Luchtvervuiling, grootste bronnen in percentages
Luchtvervuiling, grootste bronnen in percentages © nijmegen.nl

Vaker fietsen helpt ook

Dat de gezondheid van mensen in Nijmegen-West en Weurt maar iets slechter is dan die van mensen die ergens anders wonen betekent niet dat de GGD meent dat er niets hoeft te gebeuren. Volgens de GGD is dat een taak voor iedereen.
De industrie kan schoner door gebruik van de best beschikbare technieken. De gemeenten moeten dat afdwingen en ook andere dingen doen, zoals bijvoorbeeld te zorgen voor goed openbaar vervoer. En de inwoners zelf, die zouden wat vaker de fiets moeten pakken en minder vaak de vuurkorf in de achtertuin laten roken.

Zie ook: