Rivierengebied

Zij staan al meer dan 20 jaar op dezelfde camping: 'Mooi weer zit tussen de oren'

Met z'n allen onder de tent, op het tapijt ('want als het regent is het een zwembad').
Met z'n allen onder de tent, op het tapijt ('want als het regent is het een zwembad'). © Omroep Gelderland
APPELTERN - Sommige mensen vinden vakantieplannen maken misschien wel leuker dan de reis zelf. Hoe anders is dat voor Lammert en Wil uit Zevenaar en Theo en Lenie uit Aarle-Rixtel: zij staan al meer dan 20 jaar op dezelfde camping.
Lammert en Wil komen zelfs al 28 jaar naar camping Groene Eiland in Appeltern. “En we staan al 26 jaar op precies dezelfde plek, nummer 37”, vertelt Wil. Het Zevenaarse stel kwam eerst alleen een paar weken in de zomer, tegenwoordig hebben ze een hoogseizoenplaats in juli en augustus.
Als de boom weggaat, komen we niet meer terug
“Het aantrekkelijkste is de plek waar we zitten, met mooi uitzicht op het water. Niemand ervoor. De rust. Van alles wat er achter op de camping gebeurt, merken we niet zoveel”, zegt Lammert.
“We komen hier vanwege de boom”, lacht Wil, die verknocht is aan de schaduw. “Als die boom weggaat, komen we niet meer terug.”
De camping in Appeltern zit alweer bijna helemaal vol:
Campings zitten weer (bijna) helemaal vol, maar er is één probleem
Ook Theo en Lenie komen alweer 23 jaar in Appeltern. “Als sinds de kinderen klein waren. Ze konden hier vissen, hadden een surfplank en gingen naar het eiland om hout te sprokkelen. Dan hadden we hier een wasmachinetrommel, waar ’s avonds hout in werd gestookt en spekjes boven werden gehouden. En er was muziek bij. Dat was echt genieten”, vertelt Lenie.

Nooit alleen op de camping

De Brabantse kwam zelfs weleens alleen naar de camping, als haar man moest werken. “Dan doe je hier je tentje open, zet je het ontbijtje buiten en kun je genieten van de vogels en het water. En ’s avonds zie je de zonsondergang.”
Bovendien ben je op de camping eigenlijk nooit alleen, zegt ze. “Er is hier een hele rij met mensen die er al jaren staan, het is een gezellige club.”
En iedereen helpt elkaar, vult Lammert aan. “Ik word ook wel de techneut genoemd. Als er wat is, dan is het: ‘Lammert kun je even hiernaar kijken, Lammert kun je dit even maken, Lammert kun je even een serviceluik in mijn caravan bouwen en zagen’. Dat doen we ook nog even.”
Het mooie weer zit tussen de oortjes
Op vakantie naar het buitenland hoeft voor hen niet zo nodig. “Voor coronatijd gingen we in oktober en november nog weleens naar een resort in een warm land, zoals Egypte of Tunesië”, zegt Lammert. Maar eigenlijk hoef je volgens hem helemaal niet weg vanwege het weer. “Ik zeg altijd: het mooie weer zit tussen de oortjes.”
Lenie beaamt dat: “Al die jaren dat we kamperen, heeft het bijna nooit de hele vakantie geregend. Als de bui over is, pak je het stoeltje er weer bij en kun je buiten zitten. Thuis denk je al snel: het heeft de hele dag geregend.”
En op vakantie in eigen land heeft ook zo zijn voordelen. “We zitten nog gen 50 kilometer van huis. Als er iets aan de hand is, zijn we zo weer terug. Mijn vrouw heeft ooit een misstapje gemaakt en haar been gebroken. Ze kon hier dicht bij naar het ziekenhuis in Nijmegen.”

Met z'n vijven in een koepeltentje

De vaste gasten zien dat steeds meer mensen voor een weekje naar de camping komen. “Laatst nog, sliep een gezin met drie kleine kinderen met z’n allen in een koepeltentje. De rits was met tape dichtgeplakt. Ik snap nog steeds niet hoe ze dat deden”, lacht Lenie. “En wat ze allemaal bij zich hadden… toen ze gingen inpakken stond er een bult met tassen. Opeens zat het allemaal op de fiets en waren ze weg.”