Stedendriehoek

Deze Vierdaagse eindelijk weer van start, maar wel met coronamaatregelen

Voorzitter Joop Achterkamp.
Voorzitter Joop Achterkamp. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Na twee jaar zonder door corona, zijn ze in Apeldoorn hartstikke blij dat de Vierdaagse daar weer door kan gaan. Maar ook dit jaar steekt corona weer de kop op en daarom heeft de organisatie enkele coronamaatregelen ingevoerd bij de start.
De wandelaars zijn opgetogen dinsdagmorgen. "Eindelijk weer, na twee jaar. Ik kijk zo uit naar vanmiddag, als ik 40 kilometer gelopen heb. Dat is het lekkerste gevoel."
Ook Jan en Dirk uit Overijssel hebben er zin in. "We hebben een hoedje opgezet voor het warme weer. We lopen hem inmiddels voor de 29e keer, dus we kennen de klappen van de zweep."
Wandelaars melden zich bij de start van de Apeldoornse Vierdaagse.
Wandelaars melden zich bij de start van de Apeldoornse Vierdaagse. © Omroep Gelderland

'Houd 1,5 meter afstand'

Maar toch zal ook voor hen de invoering van enkele maatregelen bij de start een verrassing zijn geweest, maar bestuurslid Joop Achterkamp legt uit waarom dat nodig is. "Van de vier bestuursleden zijn er nog maar twee over. Er zijn er twee uitgevallen met corona, dan wordt het al wat lastiger om alles te organiseren bij de start. Hopelijk blijven wij met z'n twee nog wel overeind staan tot zaterdag. Daarvoor hebben we enkele coronaregels ingevoerd, want de veiligheid staat voorop."
Zo geldt er weer een afstand van 1,5 meter bij de start, er zijn strepen getrokken op de grond om de afstand makkelijker te houden en iedereen wordt gevraagd de startkaart neer te leggen en geen handen te schudden. "Ook staan er pompjes om de handen te ontsmetten, maar of men daar gebruik van maakt is aan de discipline van de wandelaars."
En op die discipline hoopt Achterkamp ook tijdens het lopen. "In het bos zullen mensen wel genoeg afstand kunnen houden, maar je ziet ook dat groepen samen lopen. Maar ja, die mensen zien elkaar ook dagelijks, het kan toch gebeuren dat je corona oploopt."