Stedendriehoek / Arnhem en omstreken

Tessa was 10 jaar lang slachtoffer van huiselijk geweld: 'Je vertrouwt niks of niemand meer'

Ervaringsdeskundige Tessa is nu maatje voor een slachtoffer van huiselijk geweld
Ervaringsdeskundige Tessa is nu maatje voor een slachtoffer van huiselijk geweld © Omroep Gelderland
APELDOORN - Tien jaar lang was Tessa (40) slachtoffer van huiselijk geweld. Haar toenmalige partner zette haar emotioneel, lichamelijk en seksueel onder druk. Nu het beter met haar gaat, zet ze zich in om een lotgenote te helpen. Via het project 'Maatje achter de Voordeur', dat in Gelderland van start gaat, worden slachtoffers van huiselijk geweld geholpen bij hun herstel. “Ik wilde dat ik zelf zoiets had gehad, toen ik in die periode zat.”
“Het breekt je hele zelfbeeld af”, blikt Tessa terug op de zwarte periode in haar leven, nu tien jaar geleden. “Je ziet geen enkele goede kant meer van jezelf. En je vertrouwt niks of niemand meer. Je vlucht weg en staat letterlijk alleen op de wereld.”
Kijk hier naar een reportage:
Tessa was slachtoffer van huiselijk geweld
Als geen ander weet Tessa dat steun in zo'n moeilijke periode broodnodig is. Door het huiselijk geweld raakte Tessa volledig afgezonderd van de buitenwereld. Hulp van familie en vrienden werd onmogelijk gemaakt. “Alles lag in de handen van mijn vriend. Ik had geen controle meer.”
Sinds een paar maanden ondersteunt Tessa een lotgenote, als maatje bij het project 'Maatje achter de Voordeur'. Hierbij worden slachtoffers van huiselijk geweld gesteund bij het hervinden van hun evenwicht en zelfvertrouwen. Het project van Moviera, dat al langer succesvol draait in Utrecht, is nu van start gegaan in Gelderland, met locaties in Apeldoorn, Arnhem en Ede.

Littekens

“In het begin was ze vrij afstandelijk”, zegt Tessa over 'haar' lotgenote. “Maar nu gaat ze steeds meer vragen: hoe heb jij dat dan gedaan? Ik heb littekens, dus daar vraagt ze naar. Doordat ik steeds over mijn eigen ervaringen moet praten, zit je op een gelijk level. Zo bespreek je dingen die je niet snel met een ander zou bespreken.”
In Gelderland zijn vorig jaar bijna 9000 meldingen gedaan bij Veilig Thuis-organisaties, volgens cijfers van het CBS. “Dat is nog lang niet alles”, zegt Tessa, die uit ervaring weet dat niet iedereen aan de bel trekt. “Mijn buurman hoorde het, maar heeft nooit ingegrepen. Ik bad dat hij dat zou doen. Maar die dreigde alleen dat hij de politie zou bellen. Hij deed het nooit.”
Ik werkte met paarden en gebruikte dat als excuus
Dat het geweld zo lang onder de radar kon blijven, komt door Tessa's werk. “Ik werkte met paarden en gebruikte dat als excuus”, zegt ze over haar verwondingen. Ze laat een litteken op haar arm zien: “Ik zei dat dat door de paarden kwam, maar eigenlijk was dit een vluchtpoging. Hierbij werd ik door een raam geduwd.”

Schaamte en angst

Hoe ze uiteindelijk uit de gewelddadigheden is gekomen, wil Tessa liever niet vertellen. “Dat was kantje boord. Dus nee...” Ze schudt met haar hoofd. Waarom ze nooit eerder zelf aan de bel heeft getrokken? “Er zit een hele laag schaamte en angst waar ik eerst doorheen moest. En ook wel een stukje trots. Dan bel je niet zomaar aan voor hulp. Ik probeerde het juist te verbloemen voor de buitenwereld. Dat lukte me heel goed.”
Na verloop van tijd vond Tessa de liefde voor zichzelf weer terug. “Ik maak nu m'n kracht van hetgeen dat me jarenlang in de greep heeft gehouden”, zegt ze over haar werk als ervaringsmaatje. “Als je letterlijk niks meer hebt en bent gevlucht, dan is het heel fijn als er zo'n rots in de branding is die je overal bij helpt.”
Moviera zoekt meer Gelderse ervaringsdeskundigen zoals Tessa die slachtoffers kunnen bijstaan. “Het maakt niet uit of de huiselijk geweld-ervaring plaatsvond in hun jeugd of met een partner. Ze moeten minimaal 2 tot 4 uur per week over hebben om dit als vrijwilliger te gaan doen”, aldus een woordvoerder. Via een negenweekse training worden ze opgeleid tot maatje, om anderen te kunnen helpen. Slachtoffers van huiselijk geweld worden via hulpverleners aan een maatje gekoppeld. Ook kunnen ze zichzelf aanmelden via de website van 'Maatje achter de Voordeur'..