Rivierengebied / Gelderse Vallei

Geen bussen en ook geen treinen, dat wordt omreizen

Werkzaamheden aan het spoor tussen Geldermalsen en Houten.
Werkzaamheden aan het spoor tussen Geldermalsen en Houten. © ANP
GELDERMALSEN - Het leven van treinreizigers wordt er deze zomer in Gelderland niet makkelijker op. Er komen grootschalige werkzaamheden aan het spoor tussen Geldermalsen en Utrecht en ook van en naar Ede-Wageningen rijden wekenlang geen treinen.
Vanaf komende donderdag is het al raak in Geldermalsen. Er rijden dan tot en met 5 augustus geen treinen van en naar Houten.

Niet genoeg bussen in Geldermalsen

Wie met de bus wil gaan, loopt kans bedrogen uit te komen. Door een landelijk tekort aan buschauffeurs, zet de NS ook minder vervangende bussen in. Vooral in de spits rijden er niet genoeg bussen.
Volgens ProRail is het spoor tussen Geldermalsen en Culemborg niet stabiel genoeg, waardoor treinen maximaal 100 kilometer per uur kunnen rijden. Het spoor wordt over een lengte van 4,5 kilometer steviger gemaakt. Daar worden 23 dagen voor uitgetrokken. Eerder dit jaar reden er ook al zes dagen geen treinen tussen Geldermalsen en Culemborg.
Reizigers krijgen het advies het traject zoveel te mijden. Lukt dat niet, dan raadt NS aan om buiten de spits te reizen of een omreisroute te gebruiken.
Omreizen kan volgens de NS via Breda of Nijmegen. De extra reistijd bedraagt dan ongeveer een uur. Alsof dat niet genoeg is: vanwege de Nijmeegse Vierdaagse kan het op de route ook nog eens extra druk zijn.

24 dagen geen treinen rond Ede-Wageningen

In de maand augustus is het raak rond Ede-Wageningen. Van 7 augustus tot en met 31 augustus rijden er door werkzaamheden aan het station alleen bussen. Tussen Ede-Wageningen en Wolfheze rijden zelfs tot en met 2 september geen treinen maar bussen.
De NS adviseert reizigers tussen Utrecht en Nijmegen om te reizen via Den Bosch. Dat kost ongeveer 30 minuten extra reistijd.
ProRail werkt bij Ede-Wageningen aan een nieuw station, dat in 2024 klaar moet zijn. Deze zomer wordt over een afstand van drie kilometer gewerkt aan nieuwe sporen, wissels, seinen en een bovenleiding. Daardoor hoeven treinen straks niet meer op elkaar te wachten. Ook komt er een nieuw perron en verrijst er een nieuwe reizigerstunnel. En het gebouw op het middenperron gaat tegen de vlakte.
Tot slot komen er ook nog werkzaamheden aan tussen Geldermalsen en Tiel. Van 15 tot en met 19 augustus rijden er alleen bussen op dit traject.