Gelderland

Last van de hitte? Zo houd je je huis zo koel mogelijk

Met deze tips help je je huis iets koeler te houden.
Met deze tips help je je huis iets koeler te houden. © Delaney Van via Unsplash
ARNHEM - Het wordt nog warmer in Gelderland. Wat heet, volgens sommige weermodellen komt het kwik volgende week ruim boven de 30 graden uit. En met die tropische temperaturen valt het niet mee om je hoofd koel te houden, laat staan je huis. Daarom staan hier wat tips op een rij.
Deze lijst met tips is samengesteld op basis van adviezen van de GGD, Milieu Centraal, verschillende blogs en reacties op social media. Uiteraard wordt vaak geadviseerd je huis beter te isoleren of een airconditioning te installeren. Maar die opties zijn niet altijd haalbaar in slechts een paar dagen tijd, dus die laten we verder buiten beschouwing.

Tip 1: Zet 's nachts ramen open

Het is een klassieke tip. Zet de ramen en deuren tegen elkaar open en laat het lekker doorwaaien. Maar doe dit wel 's avonds, 's nachts of 's ochtends vroeg. Anders laat je de warmte alleen maar binnen. Houd de boel overdag dus juist dicht.
En vrees niet voor tocht: volgens de GGD word je van tocht niet ziek - al kun je bij hevige tocht wel stijve spieren krijgen. Maar als de temperaturen echt zo stijgen, zal dat niet snel gebeuren.

Tip 2: Dicht die zonwering

Een eenvoudige manier om hete huiskamers voor te zijn, is de zonwering dicht te doen. Staat de zon op de ruit, rol dan het zonnescherm uit. Het mooist is het natuurlijk als je rolluiken hebt. Maar ook aan de binnenzijde kun je de zon uit huis houden.
Het is ook mogelijk een zonwerend doek aan de buitenzijde op te hangen. Doe dus de gordijnen, jaloezieën of rolgordijnen dicht. De duisternis is altijd prettiger dan de hitte.

Tip 3: Laat zo veel mogelijk uit

Veel apparaten geven warmte af. Worden ze niet gebruikt? Laat ze dan ook uit staan. Hang de was buiten en laat de droger dus uit. Eet 's avonds een frisse salade, dan hoeft de oven of het fornuis ook niet aan. Zo zijn er allerlei apparaten die niet aan moeten.

Tip 4: Wees creatief met koelen

Ventilatoren verplaatsen eigenlijk alleen lucht. Zet er daarom op een koeler moment van de dag eentje voor een open raam, om frisse lucht naar binnen te blazen. Op internet kom je ook vaak de tip met de bevroren fles tegen. Het komt neer op het volgende: vries een fles water in en zet de bevroren fles voor een ventilator. Dan blaast het ding koude lucht door de kamer. Een andere tip is een nat laken ophangen voor een open raam. Naar binnen waaiende lucht wordt dan ook licht gekoeld.
Al met al is het nog afwachten hoe heet het daadwerkelijk wordt. Maar met deze tips houd je het huis toch al snel een paar graden koeler.
Omroep Gelderland maakte eerder deze video met tips hoe je tijdens een hete plaknacht toch lekker kan slapen:
Met deze tips voorkom je een plaknacht

Zie ook: