Rijk van Nijmegen

4Daagse 'klein beetje bezorgd' over boerenprotest op Via Gladiola

Wandelaars op de Via Gladiola, waar Farmers Defence Force wil protesteren.
Wandelaars op de Via Gladiola, waar Farmers Defence Force wil protesteren. © ANP
NIJMEGEN - De organisatie van de 4Daagse maakt zich nog geen al te grote zorgen over een mogelijke protestactie van boeren. Die willen op de slotdag van het wandelevenement met hun trekkers naar Nijmegen komen. "Als bezoekers daar maar niet de dupe van worden", zegt marsleider Henny Sackers.
"Er komt geen boer de stad in", zei burgemeester Hubert Bruls vorige week over een mogelijk protest met trekkers tijdens de 4Daagse. Bij Farmers Defence Force denken ze daar anders over. Volgens voorman Mark van den Oever is het idee om met trekkers langs de Via Gladiola te staan. Dat is de weg waar de wandelaars op de slotdag van het wandelevenement feestelijk worden onthaald.
Marsleider Sackers zegt zich 'een klein beetje zorgen te maken' over het protest. En dan vooral over de combinatie tussen trekkers en wandelaars. "En ik moet ook denken aan de vele kinderen die tussen het publiek aan de kant zitten, en zo de weg op kunnen lopen om souvenirtjes te scoren."
Marsleider Henny Sackers van de 4Daagse.
Marsleider Henny Sackers van de 4Daagse. © Omroep Gelderland
Tegelijkertijd kan hij er 'tamelijk weinig' tegen doen. "Het wordt het domein van de burgemeester, die gaat over de openbare orde en de veiligheid", aldus Sackers.

Eind deze week besluit over eventuele maatregelen

Bruls laat via zijn woordvoerder weten de ontwikkelingen rond de boeren 'nauwgezet' te volgen. Daarover gaat hij in gesprek met de boeren, politie, justitie en de organisatie van de 4Daagse. "Aan het einde van de week zal de driehoek besluiten welke aanvullende maatregelen nodig zijn op basis van de analyse van de situatie dan."
De boeren zeggen de wandelaars niet lastig te willen vallen en ook geen obstakel te willen vormen. De vraag is of het ze überhaupt lukt de Via Gladiola te bereiken. "Dat wordt een uitdaging met de trekker, maar daar staan ze graag voor heb ik begrepen", aldus Sackers.
Het moet een groot wandelfeest blijven
Volgens marsleider zorgt de 4Daagse voor een grote verkeersdruk in de regio. "Daar kunnen protesterende boeren eigenlijk niet zo goed mee gecombineerd worden."
Hij hoopt dat er geen verkeersinfarct ontstaat in het centrum van de stad. "En dat bezoekers bijvoorbeeld niet op tijd de Via Gladiola kunnen bereiken. Ik zou het zeker na de afgelopen twee jaar van immense stilte ontzettend jammer vinden als ze daar de dupe van worden. Het is voor natuurlijk voor ons allemaal een geweldig feest en het moet ook een groot wandelfeest blijven."

Zie ook: