Rivierengebied

Geen vluchtelingenboot in Beneden-Leeuwen: 'Bij regen was het wel gelukt'

Illustratief beeld van een watermeter.
Illustratief beeld van een watermeter. © Elsemargriet - Pixabay
BENEDEN-LEEUWEN - Een initiatief van de gemeente West Maas en Waal voor Oekraïense vluchtelingen is flink in het water gevallen. Een passagiersschip aan de Waalbandijk in Beneden-Leeuwen had als opvanglocatie moeten dienen, maar het schip blijkt daar helemaal niet te kunnen komen. De waterstand is te laag.
"Het water is wel diep genoeg op de plek waar het schip had moeten liggen", verduidelijkt een woordvoerder van de gemeente West Maas en Waal desgevraagd. "Maar het water staat te laag op de route ernaartoe."

Uitbaggeren kost geld

De woordvoerder laat weten dat een peilboot dit in opdracht van een rederij constateerde. Dat was afgelopen vrijdag. De gemeente heeft overwogen de boel te laten uitbaggeren, maar dat zou te veel geld kosten.
Volgens de woordvoerder was het onmogelijk dit van tevoren te weten. "Waterstanden gaan op en neer, hè? Als het een paar dagen geregend zou hebben, was het allemaal wel gelukt." Was er een plan B voor het geval de waterstand te laag zou zijn? "Nee", stelt de woordvoerder kort.

Crisisopvang

Volgens de woordvoerder zitten de vluchtelingen nu nog in een crisisopvang en is het aan de Veiligheidsregio waar deze terecht kunnen. De gemeente gaat kijken naar andere opvanglocaties. De woordvoerder kon niet zeggen wat de andere opties zijn.