Gelderland

Steeds meer mensen halen weer een coronaprik

Mensen laten zich vaccineren door GGD-personeel.
Mensen laten zich vaccineren door GGD-personeel. © ANP
ARNHEM - Wat de exacte reden is, weten ze bij de GGD in Gelderland niet. Wat ze wel merken is dat het drukker wordt op vaccinatielocaties. "In vergelijking met vier weken terug is het net geen verdubbeling. Maar wel aanzienlijk meer", aldus woordvoerder Marije Wisselink.
"We vaccineren de laatste tijd veel meer dan een maand geleden", aldus de zegsvrouw van de GGD Gelderland-Midden. Ook bij de GGD Gelderland-Zuid zien ze een stijging in het aantal prikafspraken. Jacqueline Haarman: "Wij zien de aantallen wel iets stijgen de laatste weken, maar het is qua drukte nog goed te doen."
"We doen zelf geen onderzoek naar de reden waarom mensen komen", benadrukt Wisselink. "Maar we denken zelf dat de zomergolf er een rol in speelt. Mensen willen toch hun vaccinaties op peil houden."
Naast dat mensen zich beter willen beschermen, kan het ook te maken hebben met de vakanties die voor veel Gelderlanders al zijn begonnen, ziet ook de GGD Gelderland-Zuid. "Van een ander deel vermoeden wij dat ze hem voor de vakantie nog willen hebben." Voor sommige vakantiebestemmingen is een vaccinatie vereist.
Basisadviezen
De GGD'en benadrukken dat de basisadviezen belangrijk zijn om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hoe zat dat ook alweer? We zetten het voor je op een rijtje:
  • Hygiëne-adviezen: was vaak je handen en hoest en nies in je elleboog
  • Klachten? Blijf thuis en doe direct een test
  • Ga thuis in isolatie na een positieve (zelf)test
  • Zorg voor voldoende frisse lucht
  • Haal een vaccin of booster- of herhaalprik

Herhaalprik en booster

Ook voor de herhaalprik is veel belangstelling. "Na je eerste prik, tweede vaccinatie en de booster is er ook een herhaalvaccinatie", legt Wisselink uit. "Dat is een vaccinatie voor zestig plussers, mensen met het syndroom van down, bewoners van verpleegtehuizen of bijvoorbeeld mensen met een immuunstoornis."
Ook de boostervaccinatie wordt nog steeds geprikt. Bij de GGD Gelderland-Midden weet met name de groep van 15 tot 65 jaar de weg daarvoor naar de vaccinatiestraat te vinden.
"Het overgrote deel van de vaccinaties betreft een herhaalvaccinatie. De doelgroep hiervan zijn de mensen van zestig jaar of ouder. Daarnaast zien we een stijging in het aantal mensen dat een boostervaccinatie komt halen", laat Jessica van den Bergh van de GGD Noord- en Oost-Gelderland weten.

'Voldoende capaciteit'

De Gelderse GGD'en kunnen de drukte vooralsnog prima aan. "We hebben daar capaciteit voor. We plannen ook vooruit, ook naar het najaar. Dan verwachten we ook meer vaccinaties te moeten zetten", laat de GGD Gelderland-Midden weten. Van den Bergh van de GGD Noord- en Oost-Gelderland: "Opschalen is nog niet aan de orde, deze aantallen kunnen wij prima aan op de locaties."
Ook de GGD Gelderland-Zuid komt met een soortgelijke reactie: "Op dit moment kunnen wij de aantallen goed aan en kunnen wij ook nog mee bewegen met de vraag. Wij zijn nu weer goed aan het kijken wat wij nodig hebben voor een mogelijk volgende opschaling."

Zie ook: