Rijk van Nijmegen

Dit moet je vooral niet doen als het tropisch warm is

Het is onverstandig om de hele dag voor de ventilator te zitten.
Het is onverstandig om de hele dag voor de ventilator te zitten. © ANP
NIJMEGEN - Het is nog even afwachten hoe warm het precies wordt, maar meteorologen zijn het er wel over eens dat er zomerse dagen aankomen. We kennen de adviezen wel: drink genoeg, smeer je goed in en doe het zonnescherm omlaag. Maar wat kun je beter níet doen?

1. De hele dag voor de airco zitten

Het is zo verleidelijk als het warm is buiten: alle rolluiken en gordijnen dicht en lekker achter de ventilator zitten. Maar volgens hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc is dat helemaal niet verstandig.
"Zeker niet nu het nog niet zo heel warm is. Je moet er de komende dagen juist voor zorgen dat je je blootstelt aan de warmte, bijvoorbeeld door te sporten. Als het straks dan misschien 36 graden is, kun je er veel beter tegen dan als je nu alleen maar binnen blijft."
Dat komt volgens haar doordat ons lichaam een groot adaptief vermogen heeft. "Het past zich heel goed aan de omgeving. Daarom kunnen mensen die in een warme omgeving leven er ook beter tegen. Als je lichaam opeens heel warm wordt, maak je daar geen gebruik van."
Zo kan je lichaam bijvoorbeeld leren sneller te transpireren, zegt Hopman. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Normaal ga je misschien zweten als dat oploopt tot 37,8 graden, maar als je je lichaam traint gebeurt dat bijvoorbeeld al bij 37,5 graden. "En door te transpireren onttrek je warmte aan je lichaam", aldus de hoogleraar.

2. Extra zout innemen

Met het warme weer verlies je veel vocht en zout houdt vocht vast waardoor je minder snel uitdroogt. Eén en één is twee, zou je misschien denken. Maar volgens kun je beter geen extra zout innemen, ook niet als je veel zweet. "Je hoort mensen weleens zeggen dat ze zout in hun drinken doen of een zouttablet nemen. Maar doe dat niet. Als je normaal eet, bijvoorbeeld een boterham met kaas of een kop soep, krijg je voldoende zouten binnen."

3. Alcohol drinken

Het spreekt misschien een beetje voor zich, maar alcohol drinken is volgens inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels van het Radboudumc niet verstandig. "Alcohol stimuleert waterafgifte, dus je moet dan vaker plassen. Dan loop je een groter risico op uitdroging", legt hij uit.

4. Veel (donkere) kleren aandoen

Om alle open deuren gelijk in te trappen: heel veel kleding aandoen is ook onverstandig. En je kunt beter witte kleding dragen dan zwarte. Of helemaal geen kleding. "Je raakt warmte kwijt door te transpireren, maar ook door afgifte aan de lucht die langs stroomt. Dus ik zou aanraden om luchtige kleding te dragen, zoals een bloesje waar het doorheen waait", zegt Hopman. Eijsvogels raadt daarnaast aan om een hoofddeksel te dragen, vooral als je kaal of kalende bent.

5. Je ergens over opwinden

Als je je ergens over opwindt of jezelf boos maakt, gaat je adrenalinepeil omhoog. "Dan ga je zelf warmte produceren en uiteindelijk krijg je het daar alleen maar warmer van", zegt Hopman.

6. De stad ingaan

Tot slot is het ook nog goed om te benadrukken dat het in de stad vaak warmer is dan daarbuiten. Steden vormen een zogenoemd ‘heat island’ in het landschap, en daar zit je met zomerse temperaturen niet op te wachten. "De meeste mensen zullen zich wel realiseren dat je met 25 graden nog prima kunt winkelen, maar met 36 of zelfs 40 graden is dat niet zo verstandig om de stad op te zoeken."
"Behalve als er zomerfeesten zijn natuurlijk", lacht Hopman. Komende zaterdag beginnen in Nijmegen de Vierdaagsefeesten en dan kan het goed warm worden. "Je moet gewoon goed drinken en een petje opdoen. Ons lichaam kan gelukkig heel veel aan."