Achterhoek

Deze tips gaan je helpen op een warme Zwarte Cross

Publiek dat wordt nat gespoten tijdens een eerdere editie.
Publiek dat wordt nat gespoten tijdens een eerdere editie. © ANP
LICHTENVOORDE - Een zonnetje, een wolkje, een briesje en aangename temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Het ziet er goed uit voor de festivalbezoekers van de Zwarte Cross aankomend weekend. Maar mocht het heel warm worden, dan hebben wij nog wel wat tips voor jou.
Hoewel er temperaturen van 40 graden werden voorspeld voor aankomend weekend, valt het volgens de Achterhoekse weerman Gerrit Vossers reuze mee: "Vanaf donderdag hebben we te maken met een noordwestelijke wind, die koele lucht met zich meebrengt. Donderdag en vrijdag zullen we daarom temperaturen zien van rond de 24 graden."
Zaterdag en zondag wordt het volgens hem wel een stuk warmer, maar zullen we ook de 40 graden niet halen: "Vanaf zaterdag zal de zuidwestelijke wind warmere temperaturen met zich meebrengen, en gaan we richting de 27 graden, en zondag kan het doorstijgen naar 30 graden."

Zo voorkom je dat je onwel wordt

En dat is ook flink warm op een festivalterrein. Want in een weide voor een podium heb je vaak weinig beschutting en als de zonkracht hoog is, moet je jezelf goed beschermen. Daarom hebben we enkele tips op een rijtje gezet om te voorkomen dat je dan onwel wordt.
1. Zet een hoedje of pet op.
2. Draag kleding om je huid te beschermen en smeer je goed in met zonnebrandcrème.
3. Draag luchtige kleding en een zonnebril
4. Drink genoeg water (en niet alleen bier)
5. Sta je op de camping? Kies voor een katoenen tent, die blijft koelen dan een tent van polyester of nylon. Zet je tent 's nachts een stukje open, maar zorg wel dat er een hor voor zit.
6. Het liefst zet je je tent in de schaduw, maar dat is op de Zwarte Cross lang niet altijd mogelijk. Tentenverkoper Obelink uit Winterswijk geeft als tip om isolatiematjes (die je normaal op je autoruit legt in de winter) op je tent te leggen. Die matjes voorkomen dat je tent tot het kookpunt komt. Nog een tip: zet een partytent over je tentje heen.
7. Zoek op het heetste moment van de dag een plekje uit in de schaduw.
8. Op een festival moet ook gegeten worden. Als het warm is kun je het beste niet te pittig eten.
9. Neem een zwembroek mee! De Zwarte Cross heeft dit jaar weer een eigen zwemvijver: Playa Gasolina. Als je het te warm krijgt kun je even een duik nemen.
In 2018 was het ook erg warm, bekijk hier hoe festivalbezoekers daar toen mee omgingen:
Wordt de Zwarte Cross net zo tropisch als 2018?

Na het weekend pas 35 graden

Volgens Gerrit wordt het pas na het weekend boven de 35 graden: "Dus dat gaat vooral zwaar worden voor de mensen die de Nijmeegse Vierdaagse lopen."
De Zwarte Cross kende ook veel edities met regen, storm en blubber. Voor de mensen met heimwee naar deze weersomstandigheden hebben we de mooiste momenten op een rijtje gezet:
Regen, modder en blubber. Zo gaat het er dit jaar niet uitzien op de Zwarte Cross.