Achterhoek

Wie o wie gaat zich branden aan voormalig gevangeniscomplex De Kruisberg?

Voormalig gevangenis de Kruisberg
Voormalig gevangenis de Kruisberg © De Kabath
DOETINCHEM - Het Rijksvastgoedbedrijf is sinds 1863 eigenaar van het voormalige gevangeniscomplex in Doetinchem en biedt de Kruisberg binnenkort aan in de verkoop. Geïnteresseerden kunnen zich online melden middels een openbare inschrijving.
In principe kan iedereen met een goed plan zich inschrijven, maar het Rijk zal wel letten op bepaalde eisen. Zo vindt ze het van belang dat de partij al kennis heeft van stedelijke herontwikkeling, en dat hierbij gelet wordt dat het bijzondere karakter van het complex gerespecteerd wordt. Daarbij moet de kleine gevangenis die in 1994 is bijgebouwd worden afgebroken en mag er op de 20 hectare grond geen nieuwbouw plaatsvinden.

Van jongensgevangenis tot asielzoekerscentrum

De Kruisberg is een pand met een rijke historie. Toen het in 1863 door het Rijk van een particulier werd overgekocht, werd het aanvankelijk gebruikt als een justitiële inrichting voor jongens onder de 14 jaar. In 1955 verliest de Kruisberg deze functie en wordt het gebouw overgedragen aan het Gevangeniswezen. In de periode 1958-1961 krijgt het gebouw vervolgens een nieuwe bestemming als Rijksasiel voor Psychopaten. Daarop volgen nog verschillende functies binnen het domein Penitentiaire Inrichting tot de Kruisberg in 2014 wordt ingezet als tijdelijke huisvesting voor Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

'De potentiële koper loopt enorme risico’s'

Sinds 2017 staat de Kruisberg leeg en is het Rijk op zoek naar een nieuwe eigenaar en invulling. In 2019 diende vastgoedondernemer Jeroen Schreurs zich aan. De ondernemer uit Winterswijk had ambitieuze plannen. Hij wilde er tachtig betaalbare woningen voor jongeren realiseren, maar ving bot bij het Rijk: “Mijn interesse ontstond in 2019. Ik heb meermaals het Rijk op mijn plannen geattendeerd, maar als ondernemer verlies je op een gegeven moment je interesse als er geen enthousiasme terugkomt en men besluit de verkoop heel lang uit te stellen.”
Nu de Kruisberg officieel in de verkoop gaat, is het voor Jeroen Schreurs te laat: “Ik vind het heel jammer want ik had het graag gedaan. Maar de markt is veranderd. We zijn in een crisis terecht gekomen. Bouwmaterialen zijn duur geworden, het uurloon van aannemers is gestegen. Iedereen die nu de Kruisberg gaat aanpakken, loopt enorme risico’s. Ik durfde dat destijds wel aan, maar nu niet meer. Ik wens de partij die dit gaat aanpakken veel succes.”