Rivierengebied

'Moordverdachte Kamil E. wilde klus niet aannemen'

Bloemen op de plek waar Peter R. de Vries werd doodgeschoten.
Bloemen op de plek waar Peter R. de Vries werd doodgeschoten. © ANP
AMSTERDAM - De uitspraak in het proces tegen twee verdachten van de moord op Peter R De Vries zal nog even op zich laten wachten. Vorige week maakte het Openbaar Ministerie bekend dat er een getuige is die kan verklaren over de toedracht rondom de moord. De rechtbank acht de verklaringen van deze getuige van wezenlijk belang. Mede daarom zal er aanstaande donderdag geen uitspraak worden gedaan, zoals aanvankelijk gepland stond.
"Er is de afgelopen week nogal wat gebeurd. Dat zult u met me eens zijn," sprak advocate Ayse Simen maandagmorgen ten overstaan van de rechtbank Amsterdam. De vrouw die moordverdachte Kamil E. bij staat was naar haar eigen gevoel overstelpt door nieuwe berichten over de zaak Peter R de Vries. Veelal nieuws dat ze uit de media moest vernemen.
Het regende inderdaad de afgelopen week 'informatie'. Zo heeft het Openbaar Ministerie op 5 juli een brief gestuurd aan de rechtbank met de mededeling dat er zich een getuige heeft aangediend in het veelbesproken moordproces. Het gaat om een Pools persoon, die zich aanvankelijk zelfstandig heeft gemeld bij een wijkagent in Ter Aar. Het moet iemand zijn met veel contacten in het criminele milieu van Tiel, de woonplaats waar de andere verdachten banden mee hebben.
De getuige legt in zijn verklaringen uit wanneer het moordplan is opgestart, wie de moord heeft aangestuurd. En ook hoeveel moeite vermeend chauffeur Kamil E. uit Maurik had met het aannemen van deze moordklus. Kamil zou zich hebben willen terugtrekken. Kamil was toen bang om zelf vermoord te worden. En hij koos er uiteindelijk dan maar voor een rol achter het stuur, de avond van de 6e juli 2021 dat Peter R De Vries in Amsterdam werd doodgeschoten.
De rechtbank zag zich als gevolg van de komst van een getuige genoodzaakt maandagochtend een nieuwe zitting in te lassen. Bij die sessie kwam het tot de slotsom dat de zaak Iraklia, naar de moord op Peter R de Vries, over de zomer heen getrokken moet worden. Binnen drie maanden komt er een nieuwe zitting, zo heeft de rechtbank besloten.
Bij die gelegenheid kunnen de procespartijen hun onderzoekswensen met betrekking tot de getuige indienen. Met deze beslissing komt het geplande tijdstip om uitspraak te doen te vervallen. Dat zou aanstaande donderdag zijn.

Verhaal lag in de kluis

De vraag was: waarom is er nu pas een getuige die kan verklaren over de feiten die geleid hebben tot de dood van Peter R De Vries? Het Openbaar Ministerie kwam met een uitleg: hoewel deze persoon al vorig jaar naar de politie is gestapt om zijn kennis aan te bieden, heeft het nog maanden geduurd voordat zijn verklaringen ook daadwerkelijk in het strafproces gebruikt konden worden.
In deze periode heeft het Openbaar Ministerie getuigenbescherming voor de man opgezet. "Al die tijd lag zijn verhaal in de kluis. Pas vorige week kregen wij zijn verklaringen in handen", verkondigt de officier van justitie.

Drie nieuwe verdachten

Overigens is het proces niet alleen vele malen gecompliceerder geworden nu er een getuige is. Ook heeft de politie vorige week drie andere verdachten opgepakt en vastgezet. Een van die drie zat al vast, dat is Krystian M. uit Ochten. Hij zou de twee uitvoerders hebben aangestuurd, zoals ook de nu vastgelegde getuige beaamt.

Zie ook: