Achterhoek

Dit mag je zeker niet missen op de Zwarte Cross: onze top tien

De Zwarte Cross is zo groot, het is lastig om een keuze te maken uit het gigantische aanbod.
De Zwarte Cross is zo groot, het is lastig om een keuze te maken uit het gigantische aanbod. © archief Omroep Gelderland
LIEVELDE - Er is zoveel te doen op de Zwarte Cross. Het is onmogelijk alles mee te maken. Daarom deze tien Zwarte Cross-tips die je niet mag missen.
Naast het Hoofdpodium, de Megatent en de Crossbaan zijn er nog 37 andere plekken op het Zwarte Cross-terrein waar van alles gebeurt. Sommige podia (op Walhalla) zijn alleen toegankelijk voor de festivalgangers met een campingkaart, maar zelfs dan is het onmogelijk om alles te volgen op het 160 hectare grote feestterrein. Keuzes maken dus. Dit zijn onze tien tips.

Tante Rikie Uitzwaaigala

De donderdagavond staat de Megatent vanaf 19.30 uur in het teken het het Tante Rikie Uitzwaaigala. Omdat de festivaldirectrice bekend is van het prachtige bloemetjesjurken wordt iedereen gevraagd om zoveel mogelijk in bloemetjestenue op te komen.
De organisatie: "De Megatent wordt omgebouwd tot een Bonte Avond XXL met alles wat daarbij hoort. Een deinende massa, de spotlights op Rikie, een grote troon, haar favoriete hapjes op het podium, grote schermen, een boel vuurwerk, confetti en gekkigheid, maar bovenal een bomvol programma met een boel van haar favoriete artiestendraven."

Orgel Joke

Orgel Joke, bekend van Instagram, maar inmiddels ook van tv! Orgel Joke uit Vlaardingen gaat viral, nadat haar jongste zoon filmpjes van Joke, spelend op haar elektrische piano, op Instagram plaatst.
Dat succes is precies wat Joke nodig heeft als in 2020 haar man overlijdt. Inmiddels is het oefenen en opnemen van haar liedjes voor Instagram een dagtaak geworden. Dit concert is het eerste festivalconcert dat Orgel Joke geeft, dus dat mag je niet missen. Orgel Joke zaterdag 16 juli van 11.00 - 11.30 uur op het Buitenpodium.

Mart Hoogkamer en Snollebollekes

Er werden al grappen over gemaakt na de bierdouche die hij kreeg bij zijn optreden bij de Pinksterfeesten in Beckum. Hij zou 1 minuut optreden in de Megatent op de Zwarte Cross. Toch zien we de vertolker van 'Ik Ga Zwemmen' (in Bacardi Lemon) zaterdag 16 juli van 23.15 tot 23.45 uur geprogrammeerd staan in de Megatent. Snollebollekes (Van links naar rechts) sluit de zaterdagavond in de Megatent daarna af. Als je in feeststemming bent, moet je dat een keer meemaken.

Droom komt uit voor Suzan & Freek

Freek Rikkerink is opgegroeid in Harreveld. Samen met Suzan Stortelder (opgegroeid in Zieuwent) vormt hij het duo Suzan & Freek. Op zaterdagmiddag 15.45 uur staan zijn op het Hoofdpodium en dat is een droom die uitkomt, zo blijkt uit hun post op Facebook. "Ahhh, we komen er vandaan, gaan er al vanaf jongs af aan op het fietsje heen om 3 dagen met vrienden het mooiste feestje van het jaar te vieren en dit jaar gaat het dan eindelijk gebeuren: we spelen op de Zwarte Cross! 🍻💪🏼🤩 Op zaterdag 16 juli wordt het thuuskommen op het Hoofdpodium, en dat is voor ons écht een vinkje op de bucketlist 🤟🏻🎉"

Afkoelen op Playa Gasolina

Zwarte Cross 2022 belooft een lekker warme editie te worden. Afkoelen en chillen doe je op Playa Gasolina. En ook daar hoef je je niet te vervelen! Wat dacht je van aquarobics, limbodansen, touwtrekken of een massage en even lurken aan een waterpijp?
Wordt de Zwarte Cross net zo tropisch als 2018?
En dat alles onder toeziend oog van Mister Gasolina. (Zwarte Cross: Deze gebronsde liefdesbaby van David Hasselhof (die hunk uit Baywatch) en Peter Fonda (die hunk uit Easy Rider) staat garant voor non-stop vermaak op en naast zijn motorbike.")

Zondagochtend wakker worden met Boh Foi Toch

Het is traditie geworden: zondagochtend Boh Foi Toch. Van 10.30 tot 11.30 uur is het op het Hoofdpodium genieten van Vrouw Begeerdink, Zeet de jongs, Beernd van Kuuperi’j en ’t Hundjen.
Kom alvast in de stemming en bekijk de beelden van Boh Foi Toch op de Zwarte Cross 2018.

Neem een tekening mee voor Tante Rikie

En daarna neemt Tante Rikie op het Hoofdpodium afscheid met een heus defilé. En natuurlijk is Frans Bauer, met wie Tante Rikie nu een hit heeft met nummer Hoofd Schouders Knieën Teen, van de partij. Zwarte Cross: "Ook zouden we het heel erg leuk vinden als iedereen die van Tante Rikie houdt haar verrast met een persoonlijke kaart, een tekening of een gedichtje op papier. Zoveel dat we haar huis er twaalf keer mee kunnen behangen. Het is gedurende een uur zelfs mogelijk om Tante Rikie persoonlijk te bedanken, op het podium, voor al die jaren feest, muziek, cross en gezelligheid."
Over afscheid gesproken en onder het mom: Nu kan het nog: zondag 17.30 uur De Dijk op het Hoofdpodium. In september geeft deze Nederlandse band een serie afscheidsconcerten.

Lekker crossen: Sprookjesklasse

Je bent niet bij de Zwarte Cross geweest als je niet even bent gaat kijken op dat terrein waar het gedruis van ronkende motoren en meest bizarre bouwsels is te horen. Wij tippen voor dit jaar een nieuwe klasse, namelijk de Sprookjesklasse. Alle dagen zijn de creaties van de Sprookjesklasse op de crossbaan te bewonderen.

Open Nederlandse Schuifelkampioenschappen

Wat het precies inhoudt, dat weten we niet precies. Maar dit NK spreekt ons zo tot de verbeelding dat we dit echt even willen tippen. Vrijdag 15 juli vanaf 19.00 uur en zondag 17 juli vanaf 13.00 uur in Gaycafé De Kast.

Zie ook: