Gelderland

Wat een klus! 50.000 4Daagse-kruisjes worden met de hand gemaakt

50.000 Vierdaagsekruisjes met de hand gemaakt
50.000 Vierdaagsekruisjes met de hand gemaakt © RN7
NIJMEGEN - Een enorme klus. Elk jaar worden de Vierdaagsekruisjes met de hand van gemaakt. Dit jaar zijn het er maar liefst 50.000.
De kruisjes worden gemaakt in Zeist, door een bedrijf, gespecialiseerd kleine metalen bijzonderheden. "Burgemeesterskettingen, voetbalbokalen, muziekprijzen, speciale munten en natuurlijk hét Vierdaagsekruisje. Zolang het maar van metaal is, niet te gek groot, zouden we het moeten kunnen maken”, licht de eigenaar van het gelijknamige bedrijf Van Veluw toe.
50.000 4Daagse-kruisjes worden met de hand gemaakt

"Allemaal handarbeid"

Nadat er een zogenaamd ‘negatief’ is gemaakt, een stempel waarop de medailles geslagen kunnen worden, wordt dat slaan één voor één gedaan. Hierna wordt de overtollige buitenrand nog van het product af geslepen. Ook hierbij geldt: één voor één, 50.000 keer.
En ja, zo ook de inkleuring van de kruisjes. Stuk voor stuk worden ze met een klein penseel geëmailleerd. Uiteindelijk krijgen ze een ringetje, worden ze afgebakken en krijgen ze het begeerde groen-oranje lint aangehecht.
In totaal werken er zo’n vijftig mensen bij Van Veluw en gaan de Vierdaagsekruisjes dus door vele handen. Een onderscheiding om dus extra trots op te zijn, als je hem volgende week vrijdag mag ontvangen.
Gemaakt door mediapartner RN7