Gelderse Vallei / Achterhoek

'Opvallend is het zeker', meer aanmeldingen voor opleiding tot veehouder

Studenten op het Zone.college in Doetinchem
Studenten op het Zone.college in Doetinchem © Omroep Gelderland
EDE - Mbo-scholen in Gelderland zien de interesse van studenten voor veehouderijopleidingen toenemen. Onder meer bij Aeres in Ede zien ze een groei in het aantal aanmeldingen. "Het werk blijft hartstikke mooi."
Bij Aeres is het aantal aanmeldingen met zo'n 15 tot 20 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, zegt woordvoerder Bertil Muller. "Opvallend is het zeker. Of dat te relateren is aan huidige ontwikkelingen is moeilijk te zeggen."
De aanmeldingen zijn deels binnengekomen voordat het beruchte stikstofkaartje bekend werd, zegt hij. "Alhoewel stikstof als dossier natuurlijk al wel langer speelt."

Maatschappelijke druk

Aeres denkt dat de complexere toekomst van de boer juist ook mee zou kunnen spelen, zegt Muller. "Veel van onze studenten nemen het familiebedrijf over. Doordat de toekomst uitdagender is kan het zijn dat je meer wil investeren in een opleiding. Je hebt die kennis echt nodig. En dan gaat het niet alleen om stikstofreductie maar ook om CO2, het energievraagstuk, water en droogte. Er zijn heel veel transities gaande waarbij de maatschappelijke druk hoog is."
Ook de mbo-opleidingen in Doetinchem van het Zonecollege richting veehouderij zien een toename van het aantal geïnteresseerde studenten. Voor dit schooljaar waren er 52 aanmeldingen, voor komend jaar zijn dat er 76. Dat is een stijging van bijna vijftig procent.

'Liefde voor dieren en vee'

Een verklaring is niet te geven, zegt de opleiding. Wel ziet docent Jurgen Til nog steeds veel enthousiasme onder de studenten. "Die stijging is tegen de verwachtingen in misschien. Maar ze willen allemaal in de sector aan de gang, ook al is de toekomst nu vaag. Deze studenten hebben een liefde voor dieren, gewas en vee. Dat leeft echt nog wel."
Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp ziet geen stijging voor de hbo-opleiding dier- en veehouderij. "Het aantal is ongeveer gelijk gebleven", zegt opleidingsmanager Heinz Evers. "Onze opleiding in Velp richt zich ook minder op studenten die boer willen worden, en meer op ander werk in de sector, zoals bedrijven die rond het boerenbedrijf zitten. We zien dat het samenwerken met andere terreinen steeds belangrijker wordt in onze opleidingen, zoals de samenhang tussen natuur en veehouderij."