Rivierengebied

Hoofdverdachte aanslagen fruithandel De Groot ziet af van laatste woord

Hoofdverdachte Ali G.
Hoofdverdachte Ali G. © Tekening Petra Urban
ARNHEM - Ali G. (37) heeft afgezien van de laatste woord in zijn zaak. Ali zou de opdrachtgever van de aanslagen tegen medewerkers van fruithandel De Groot in Hedel zijn en geprobeerd hebben familie De Groot af te persen.
Maandag was de laatste dag in de strafzaak rond een groot aantal aanslagen op woningen in onder meer de Bommelerwaard, Waardenburg en Tiel. Ook werden er vergis aanslagen gepleegd. Bij één van de aanslagen in Hedel brandde een woning uit en konden twee broers ternauwernood aan de dood ontsnappen.
Tijdens de behandeling van de zaak gaf hoofdverdachte Ali G. regelmatig aan dat hij tijdens zijn laatste woord met een verklaring zou komen. Dat gebeurde dus niet. In de middag werd bekend dat de verdachte afstand had gedaan. Dat wil zeggen dat hij aangeeft niet aanwezig te willen zijn om zijn verdediging verder te voeren. Hij kiest er voor om in de EBI bij een bijeenkomst te zijn in verband met het offerfeest.
Zijn advocaat sprak namens hem het laatste woord uit. Net als eerder laat hij via zijn advocaat weten dat er een derde partij achter alle bedreigingen en aanslagen zit. Verder gaat Ali in de tekst op individuele bewijzen in en wat daar niet aan klopt.
In totaal stonden de afgelopen weken acht verdachten voor de rechtbank. Er werden straffen geëist van 20 maanden jeugddetentie tot 16 jaar cel voor de betrokkenen verdachten bij de aanslagen. Tegen hoofdverdachte Ali G. werd 26 jaar cel geëist.

Tranen bij verdachte in de rechtszaal

Van drie verdachten in dit strafproces kwamen vandaag nog verdachten aan het woord. Tegen deze verdachten tussen 20 en 21 jaar oud werden afgelopen donderdag nog straffen geëist tussen de 6 en 16 jaar.
Bij de 20-jarige verdachte die een eis hoorde van 15 jaar kwamen, net als afgelopen donderdag, ook vandaag de tranen. Zijn advocate vindt deze strafeis ook onbegrijpelijk hoog.
Haar cliënt gaf slechts boodschappen door, waarbij ook niet vaststaat dat het over strafbare feiten ging. De advocate vindt dat het Openbaar Ministerie alleen nog maar voor vergelding gaat en niet kijkt naar deze verdachte als persoon.
De strafeis van zijn oudere broer, die grote invloed op hem zou hebben, is 16 jaar. Vanwege de complexiteit van de zaak worden de uitspraken tegen in totaal acht verdachten pas in september verwacht.

Zie ook: