Gelderland

Wespenbestrijders draaien overuren: 'Ik krijg de hele dag telefoontjes'

De wespenbestrijders zijn enorm druk.
De wespenbestrijders zijn enorm druk. © Omroep Gelderland
ERMELO - Warm, droog en veel zon: het zijn de ideale omstandigheden voor de wesp om zich voort te planten. En daarmee neemt de overlast binnen- en buitenshuis dezer dagen toe, dat merken wespenbestrijders ook. De telefoon staat roodgloeiend. Wat is de schade die het gevleugelde insect bij jou thuis kan aanrichten en is dit te voorkomen?
In tegenstelling tot vorig jaar floreert de wesp deze zomer, vertelt Jorald van Werven van Kinnef Plaagdierenmanagement in Ermelo. "Ik krijg de hele dag telefoontjes over overlast. Ik heb nog niet opgehangen of de volgende staat alweer in de rij."
Jeroen Nijland van Kristal Schoonmaak en Ongediertebestrijding in Zevenaar bevestigt de drukte. "Ik heb nu in één week net zoveel meldingen gehad als in de hele maand juli vorig jaar", benadrukt hij. Toch hebben we de piek nog niet gehad. Nijland verwacht de meeste overlast in augustus. Dan zouden de wespennesten het grootst zijn en kan het aantal meldingen bij zijn bedrijf oplopen tot meer dan vijftig per dag.

Wespennest in je slaapkamer

De meeste meldingen gaan over overlast binnenshuis, zien de bestrijders. En dan vooral op de 'standaard plekken' zoals kozijnen, dakpannen en plafonds. "Wespen maken graag gebruik van weke plekken en zachte materialen. Denk aan zacht hout, spouwmuren of een gipsplafond. Ze eten het isolatiemateriaal en maken daar hun nieuwe huis", vertelt Lennie Jollie van de ongediertebestrijding in Bennekom.
Kijk hoe dit gezin een wespenbestrijder inschakelt om van een nest af te komen:
Wespenbestrijders draaien overuren: 'Ik krijg de hele dag telefoontjes'
Wordt er niks aan deze nesten gedaan dan zou de schade groot kunnen uitvallen, zegt Van Werven. "Als er een wespennest in het plafond zit, komt daar veel vocht vanaf. Dat gaat lekken en daardoor ontstaan donkere plekken. Mensen zien dit soort dingen altijd 's nachts, gaan dan voelen en voordat je het weet komt er in je slaapkamer een wespennest naar beneden. Ga hier dus vooral niet veel aan zitten", waarschuwt hij.

Wesp uit je afzuigkap

Of een wesp ervoor kiest om in jouw woning te nestelen, is helaas niet te voorzien. Jeroen Nijland van Kristal: "De koningin kiest de plek waar het nest wordt gebouwd. Vaak is het gewoon pech voor jou."
Ook preventief je huis beschermen, biedt volgens de wespenbestrijder uit Zevenaar weinig uitkomst. "Ga vooral niet kieren en scheuren dichtstoppen. Een wesp vindt altijd de weg naar het licht. Voordat je het weet vliegen ze uit je afzuigkap."

Zie ook: