Gelderland

Weermodel toont volgende week 40 graden, wat zegt dat?

Mensen zoeken verkoelingen op een warme dag in Nijmegen.
Mensen zoeken verkoelingen op een warme dag in Nijmegen. © ANP
WAGENINGEN - Het wordt volgende week warm in onze provincie, dat is wel duidelijk. Of het ook echt 40 graden wordt, zoals sommige weerberekeningen laten zien, is nog de vraag. “In 2019 gebeurde het ook, dus heel gek is het niet”, zegt weerman Reinier van den Berg.
Meteorologen trokken begin deze week al aan de bel over extreme temperaturen in de weermodellen. Van den Berg twitterde zondag de nieuwste ‘weerpluim’ voor de regio Zuidoost-Nederland. Daarop zijn opnieuw berekeningen te zien die de grens van 40 graden passeren.
Wat zegt zo’n weerpluim eigenlijk? Simpel gezegd berekent een computer vijftig verschillende uitkomsten voor de komende vijftien dagen, op basis van beginwaarden die je steeds een klein beetje aanpast. “De ene keer komen daar lage temperaturen uit, de andere keer hoge”, legt weervrouw Diana Woei van Weerplaza uit.
Op die manier ontstaat er een bandbreedte. “Voor de eerste vijf dagen is iedereen het wel met elkaar eens. In Gelderland wordt het maandag 24 graden en dinsdag nog wat warmer.” Daarna wordt het weer wat kouder, omdat de wind draait.
“Dat is allemaal vrij zeker, maar de grote spreiding zit in het weekend. Dan kan het 20 graden worden, maar ook 40”, zegt Woei.

Hittegebied boven Frankrijk en Spanje

Vooral volgende week zondag en maandag zijn er uitschieters naar boven te zien. Dat komt volgens Van den Berg door een gebied met extreem hoge temperaturen, dat nu ontstaat boven Spanje en Zuid-Frankrijk. “Dat wordt in de loop van volgende week steeds groter en verplaatst zich naar het noorden, richting ons land. Ook de hitte intensiveert”, vertelt Van den Berg.
Het is volgens de weerman van Buienradar vooral afwachten wat de wind volgende week gaat doen. “Als die gaat draaien naar het westen en er frisse lucht vanaf de Noordzee komt, kan dat heel veel graden schelen.”

Opvallend vaak 40 graden in de berekeningen

Van den Berg noemt het opvallend hoeveel berekeningen nog altijd boven de 40 graden uitkomen. “Het zijn niet alleen de minst nauwkeurige, maar een stuk of tien à vijftien van de vijftig berekeningen. Dat zegt iets over de statistische kans dat het gaat gebeuren.”
Tot vijf jaar geleden kwam het volgens de weerman uit Wageningen nooit voor dat de 40 graden werd gehaald in weermodellen voor Nederland. “We kwamen best wel dichtbij, maar hoger dan 38,5 graden werd het nooit. Ook niet in de berekeningen.”

Hitterecord aan diggelen

Drie jaar geleden ging het warmterecord in ons land aan diggelen: bij Gilze-Rijen werd 40,7 graden gemeten. In Hupsel werd het 40,4 graden, de hoogste temperatuur ooit gemeten in onze provincie “Door de opwarming van de aarde worden hittegolven extremer. In een dorpje in Canada werd het vorig jaar zelfs 49,6 graden”, zegt Van den Berg.
Beide meteorologen gaan er vooralsnog niet vanuit dat de warmterecords in onze provincie opnieuw gebroken gaan worden. Mocht de grens van 40 graden doorbroken worden, dan gebeurt dat eerder in Limburg of Noord-Brabant. “Voor Gelderland zit dat nog amper in de verwachting”, aldus Van den Berg.
Wil je zelf zien hoe groot de kans is dat het tropisch warm wordt bij jou in de buurt? Op de site van Weerplaza zijn de weermodellen per regio in te zien.