Arnhem en omstreken

Eusebiuskerk laat de Gouden Eeuwen van Gelderland zien

Praalgraf van Karel van Gelre in de Eusebiuskerk.
Praalgraf van Karel van Gelre in de Eusebiuskerk. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Gouden Eeuw van Nederland is de zeventiende eeuw. Dat leren we allemaal in de geschiedenisboekjes op de basisschool. Toch is dat maar ten dele de waarheid.
De provincies Holland en Zeeland kwamen tussen 1600 en 1700 inderdaad tot grote bloei. De meeste andere delen van Nederland kenden een andere glorietijd. Zo liggen de Gouden Eeuwen van Gelderland in de late middeleeuwen. De Arnhemse Eusebiuskerk presenteert vandaag een expositie over de Glorie van Gelre aan het publiek. De toegang is gratis.
Behalve de tentoonstelling rond het praalgraf van hertog Karel van Gelre mogen bezoekers ook een kijkje nemen in de vernieuwde grafkelders onder de Eusebiuskerk. Die gaan pas in het najaar open voor publiek, maar vandaag krijgen belangstellenden al een zogenaamde sneak preview. Gidsen geven extra informatie en de groep Datura verzorgt middeleeuwse muziek.
Tentoonstelling Eusebiuskerk.
Tentoonstelling Eusebiuskerk. © Eusebiuskerk

Hertogen en Hanze

In de late middeleeuwen was Gelderland een welvarend en zelfstandig vorstendom. De hertogen van Gelre speelden een hoofdrol op het Europese politieke toneel en de kooplieden in de Hanzesteden vergaarden veel rijkdom. De eerste schilders van Nederland werkten aan het Gelderse hof in Nijmegen en moderniseringen in het christelijke geloof vonden een goede voedingsbodem langs de grote rivieren van Gelderland.

Vrijheidsoorlog

De glorietijd van Gelre eindigt met een Gelderse vrijheidsoorlog die bijna zeventig jaar duurde. De hertogen van Bourgondië en keizers van Habsburg wilden Gelderland toevoegen aan de Nederlanden. De Gelderse steden en ridders hebben zich met hand en tand verzet onder leiding van hun hertog Karel van Gelre (1467 – 1538).
Na zijn dood kreeg hij een vorstelijk praalgraf in de Eusebiuskerk. Het grafmonument is één van de hoogtepunten in de nieuwe tentoonstelling over de Glorie van Gelre.

Zomertoer

De speciale openstelling van de Eusebiuskerk is een onderdeel van de Verhaal van Gelderland Zomertoer. Iedere zaterdag zijn musea of andere historische locaties gratis toegankelijk voor publiek en staat een andere periode uit de Gelderse geschiedenis centraal.
De Zomertoer loopt vooruit op de publicatie van het boek Verhaal van Gelderland met het nieuwste overzicht van de Gelderse geschiedenis.

Stadswandelingen

Johan Oosterman is één van de auteurs in het Verhaal van Gelderland. Hij geeft vandaag drie lezingen in het Duivelshuis naast de Eusebiuskerk. Het monumentale woonhuis van de Gelderse legerleider Maarten van Rossem (ca. 1498 – 1555) is daarom ook gratis toegankelijk tijdens de Verhaal van Gelderland Zomertoer.
Stadsgidsen nemen bezoekers de hele dag mee langs hoogtepunten in Arnhemse binnenstad die herinneren aan de middeleeuwse rijkdom van Gelderland.