Achterhoek

Tante Rikie heeft haar eigen musical: 'Ze blijft een icoon van de Zwarte Cross'

Scene uit Tante Rikie de 'musikul'
Scene uit Tante Rikie de 'musikul' © Omroep Gelderland
LIEVELDE - Tante Rikie zwaait deze week af als festivaldirectrice van de Zwarte Cross. De 72-jarige was er al bij vanaf de allereerste editie, maar vindt het na 25 jaar tijd om een stapje terug te doen. Nu het afscheid van Tante Rikie nadert, is het tijd voor een hommage aan de directrice, en wel in de vorm van een musical. Theatergroep Hydra uit het Twentse Oldenzaal heeft de musical in elkaar gezet.
“Het idee voor een musical over Tante Rikie is eigenlijk drie jaar geleden al ontstaan, toen we zijn gestopt met de ‘Gospel Church’, zegt Aljan ten Broeke van Theatergroep Hydra.
Tante Rikie heeft haar eigen musical
De afgelopen vier edities was de Twentse theatergroep te vinden in de kapel op de Zwarte Cross. Er werden verschillende ‘diensten’ gehouden die in het teken stonden van alles waar de Zwarte Cross voor staat: feest, originaliteit, humor en verdraagzaamheid.
“Onze laatste voorstelling was uiteindelijk in 2019”, vertelt Ten Broeke. “We zijn toen meteen met de organiserende Feestfabriek in gesprek gegaan en daar rolde het idee van een musical uit. Eigenlijk noemen we het de ‘Musikul’, grapt Ten Broeke.

Absurde humor, livemuziek en vier Tante Rikies

In de 45 minuten durende voorstelling zien we het leven van Tante Rikie. Over hoe het begon en het grote succes achter het festival De Zwarte Cross. “Het wordt echt een vermakelijke voorstelling”, zegt Ten Broeke. “Mensen krijgen veel absurde humor te zien, livemuziek en vier Tante Rikies gedurende de hele musical”, aldus Ten Broeke.
Chinook Berends mag de jongste Tante Rikie spelen aan het begin van haar leven. “Het is een eer om haar te mogen spelen”, zegt Berends. “Het blijft natuurlijk een icoon van de Zwarte Cross. Het is echt een leuke rol, want Tante Rikie heeft natuurlijk haar eigen karakter, en dat is leuk om na te spelen.”

'Dit is de kans van mijn leven'

In het laatste gedeelte van de musical wordt afscheid genomen van Tante Rikie als festivaldirectrice, gespeeld door Brigitte Schepers. “Dit is de kans van mijn leven”, zegt Schepers. Ook zij kijkt vol verwachting uit om in de huid te kruipen van Tante Rikie.
“Ze staat onbevangen op het podium en wordt rondgedragen door sterke mannen over het festival. Maar ze geniet altijd en het overkomt haar allemaal. Dat kenmerkt haar”, aldus Schepers.

'Anekdotes boven water proberen te krijgen'

De theatergroep heeft zich goed verdiept in de festivaldirectrice van de Zwarte Cross. “We hebben veel informatie gezocht op internet en video’s van Tante Rikie bekeken”, zegt Ten Broeke. “Daarnaast hebben we een interview gehad met Gijs Jolink van Jovink en de Voederbietels om wat anekdotes boven water te krijgen.”
Theatergroep Hydra zal op donderdag de camping openen met de brommerprocessie. Daarna zal Tante Rikie de Musikul op alle festivaldagen drie keer per dag te zien in de Universitent op de theaterweide.

Zie ook: