Rijk van Nijmegen

Het startschot van de 4Daagse lost marsleider Henny lekker zelf

Nog ruim een week en dan mogen we na twee jaar weer wandelen rond Nijmegen.
Nog ruim een week en dan mogen we na twee jaar weer wandelen rond Nijmegen. © ANP
NIJMEGEN - Het is een geheim tot 4.00 uur op de eerste dag van de 4Daagse. Wie schiet de tienduizenden wandelaars in Nijmegen richting de Waalbrug? Spoiler: we weten het. "Ik ga het dit jaar zelf doen, denk ik", zei marsleider Henny Sackers vrijdag in de Week van Gelderland.
De marsen leven weer in Nijmegen en de regio, zegt Sackers na twee vierdaagseloze jaren door de coronapandemie. "Je ziet mensen weer trainen, als je bijvoorbeeld naar je werk gaat. Je ziet de petjes, de rugzak, de schoenen. Dat is twee jaar niet gebeurd."
Waar de marsleider, in het dagelijks leven hoogleraar strafrecht aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, zich het meest op verheugt? "Op het startschot. Dat het eindelijk weer kan. En als ik diep in mijn hart kijk, ook naar de vrijdag. Het is voor al die mensen, de wandelaars en het publiek een fantastische vierdaage geweest. En laten we hopen dat we die dag inderdaad kunnen zeggen dat het in vriendschap, in vrede en ook veilig is verlopen."
Marsleider Sackers.
Marsleider Sackers. © Omroep Gelderland
En ook altijd gespreksonderwerp: het weer oftewel hoe heet wordt het? 4Daagsekenner maar vooral weerman bij Weer.nl Reinout van den Born uit Velp vertelt over een verzengende hitte die volgende week Frankrijk teistert: een gebied waar de temperatuur 6 tot 10 graden boven normaal ligt. "Dat is een graad of veertig of zelfs hoger", zegt Van der Born. "Er hoeft maar weinig te gebeuren of wij krijgen dat ook. Aan de andere kant: schuift dat gebied juist iets naar het zuiden, dan gaat het allemaal prima."
Extreme hitte. Dan gaan bij veel mensen alarmbellen af, maar vierdaagsemarsleider Sackers lijkt er niet warm of koud van te worden. "Als je een evenement organiseert in de derde week van juli, dan weet je dat je altijd rekening met hitte moet houden. De kans op nachtvorst is echt nul. We hebben er draaiboeken voor en die gaan in werking op het moment dat dat nodig is. Wat er in staat? Een heel scala, van waarschuwingen om voldoende te drinken tot en met extreme vormen dat we misschien moeten gaan afgelasten."
Dat hopen we natuurlijk niet, zegt meteoroloog Van den Born. "Dat is in 2006 gebeurd en daar heeft de organisatie ongelooflijk veel van geleerd. Die is veel professioneler geworden. Laten we hopen dat die veertig graden gewoon weg blijft. Je weet het eigenlijk pas twee dagen van tevoren."
Kijk hieronder het fragment in de Week van Gelderland terug:
Sackers en Van den Born over de 4Daagse.