Stedendriehoek

Na noodbrug van 6,5 ton wil Radio Kootwijk er ook één van gemeente

Het afbrokkelende viaduct over de A1.
Het afbrokkelende viaduct over de A1. © Omroep Gelderland
RADIO KOOTWIJK - Inwoners van Radio Kootwijk hebben de Apeldoornse gemeenteraad gevraagd om geld te reserveren voor een tijdelijke noodbrug over de A1. Aanleiding is de 6,5 ton die de gemeente uit de portemonnee trekt voor een tijdelijke voetgangersbrug om de looproute voor studenten te verkorten. Dit terwijl inwoners van Radio Kootwijk al tijden roepen om een noodbrug. “Hier spelen zwaardere belangen mee.”
Donderdagavond stemde een meerderheid van de gemeenteraad voor het plan van de tijdelijke voetgangersbrug over het Apeldoorns Kanaal. Hierdoor hoeven 150 tot 200 studenten van Hogeschool Saxion, die vanaf september een opleiding volgen in het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, minder ver te lopen naar het station. Dit zou de looproute 4 tot 5 minuten verkorten.
De kosten van 650.000 euro voor de huur van de brug, stuitte veel oppositiepartijen tegen de borst. Vooral omdat er over drie tot vijf jaar een permanente brug op de planning staat.

Viaduct brokkelt af

Voorafgaand aan de besluitvorming, stuurden inwoners van Radio Kootwijk, die zich verenigen in de Initiatiefgroep Radio Kootwijk, een brief aan de gemeenteraad. Hierin benadrukken ze dat in hun situatie 'zwaardere belangen meespelen' dan bij de Saxionbrug op dit moment.
Dat zit zo: Viaduct Hoog Burel over de snelweg A1 brokkelt af en moet worden vervangen. Het viaduct vormt de snelste toegangsroute naar Radio Kootwijk. Er werd een omleidingsroute ingesteld tijdens de werkzaamheden. Maar die werkzaamheden werden stilgelegd door de voorzieningenrechter, omdat de gemeente na bezwaren eerst de effecten van nabijgelegen Natura 2000-natuurgebieden moet onderzoeken.
Ook maakten inwoners van Radio Kootwijk bezwaar. Zij voelden zich door de wegafsluiting onveilig en vreesden dat hulpdiensten bij calamiteiten via een aangewezen bospad niet op tijd aanwezig konden zijn. Ook vinden inwoners de omleidingsroute te lang, met 25 minuten extra reistijd. Vooral voor bewoners van verzorgingstehuis De Meerzorg zou dit een probleem zijn.

1,1 miljoen euro

De oplossing is een tijdelijke noodbrug over de A1, vinden de belanghebbenden. Maar Rijkswaterstaat, de beheerder van het viaduct, noemde dat eerder al te duur. “De kosten van 1,1 miljoen euro is onevenredig groot in verhouding tot de kleine groep gebruikers van dit viaduct”, aldus een woordvoerder.
Volgens Initiatiefgroep Radio Kootwijk raakt de zes maanden durende afsluiting 150.000 bezoekers in het gebied. De groep suggereert dat de gemeente Apeldoorn de kosten van de tijdelijke brug kan delen met Rijkswaterstaat.
Vragen van Omroep Gelderland over de brief worden door Initiatiefgroep Radio Kootwijk niet beantwoord.
Een voetgangersbrug over het Apeldoorns Kanaal is voor Hogeschool Saxion een belangrijke randvoorwaarde bij het tekenen van het vijfjarig huurcontract voor het pand aan de Wapenrustlaan: “Voor studenten is bereikbaarheid een zeer belangrijke afwegingsfactor voor de keuze van een opleiding aan een onderwijsinstelling. Daarom is het belangrijk dat de locaties goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer. Daar hoort ook een directe en veilige looproute vanaf het station naar de locatie bij”, aldus een woordvoerder.
De gemeente Apeldoorn benadrukt dat niet alleen studenten gebruik zullen maken van de tijdelijke voetgangersbrug over het kanaal: “De brug is natuurlijk voor iedereen te gebruiken voor een directe loopverbinding naar het station, zoals mensen die werken aan de overzijde van het kanaal of bewoners uit de wijk. Een bijkomend voordeel is de veiligheid, omdat je in één keer niet alleen het kanaal, maar ook de weg en het fietspad oversteekt”, aldus een woordvoerder.