Rijk van Nijmegen
Opvang in Beuningen: 'Heel veel mensen zouden hier wel willen wonen'

BEUNINGEN - Gemeenten zijn creatief als het gaat om de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Zo wonen ze op cruiseschepen, in hotels en in omgebouwde sportcentra. In Beuningen pakken ze het anders aan. Daar zijn veertig tijdelijke chalets gebouwd op een geliefde plek van de inwoners. En dat wekt de nodige vragen en frustratie op.
De gemeente Beuningen gaat aan 220 tot 240 vluchtelingen uit Oekraïne onderdak bieden op het Asdonckterrein tegenover de kerk. In totaal komen er 41 chalets op het terrein te staan, waarvan 40 een woonbestemming hebben. Meer dan de helft van de slaapplekken is al af, dus worden in de loop van deze maand de eerste vluchtelingen ontvangen. Zaterdag was de open dag voor alle omwonenden en geïnteresseerden uit de omgeving.
In eerste instantie zijn de tijdelijke woningen alleen bedoeld voor Oekraïners, maar de gemeente sluit niet uit dat dat in de toekomst nog kan veranderen. "Het ligt allemaal aan de streken van Poetin hoe we alles hier gaan inrichten. Voor nu zijn de Oekraïense vluchtelingen in ieder geval de komende vijf jaar nog welkom op dit park", vertelt Yvonne Kuijpers, coördinator vluchtelingenprojecten van de gemeente Beuningen.
In Beuningen staan 41 chalets voor opvang van Oekraïners.
Van crisis naar langdurig
Voorheen werden Oekraïense vluchtelingen opgevangen op crisislocatie sporthal De Tinnegieter. Voor de langere termijn moesten de gemeenten en de politiek samen om tafel. De crisisopvang moest sluiten en plaats maken voor noodopvang, waar vluchtelingen langdurig mogen verblijven. Al snel kwam het Asdonckterrein naar boven omdat daar de nodige nutsvoorzieningen al aanwezig zijn en de grond nog in het bezit van de gemeente is. Daarnaast is het een locatie waar alle voorzieningen om de hoek liggen. "De locatie is ideaal. Je hebt basisscholen, busverbindingen en supermarkten om de hoek", laat Kuijpers weten.
Eind juli trekken de (samengestelde) gezinnen van maximaal zes personen in de chalets. De tijdelijke woningen zijn van alle gemakken voorzien om het verblijf zo prettig mogelijk te maken. De Oekraïense vluchtelingen verruilen op deze manier de drukke sporthalruimte voor een veel rustiger verblijf in de chalets.
Gevoelige locatie
Toch ligt de locatie voor veel inwoners gevoelig. Er lag al een nieuwbouwplan waarvoor veel interesse in was, maar dat ging in de ijskast. "Het is een mega gewilde plek in Beuningen. Je kijkt uit op de kerk en het winkelcentrum ligt om de hoek", laat een directe omwonende weten. "Het was een shock dat er ineens een plan voor vluchtelingen kwam terwijl er heel veel woningzoekenden in het dorp zijn. Heel veel mensen zouden hier wel willen wonen."
Ook op sociale media kwam veel kritiek. “Onze eigen kinderen kunnen nergens terecht”, schrijft Anne-Marie. ”Inderdaad, ik zit ook al twaalf jaar te wachten tot ik een keer weg kan. Ik zit nog steeds in een starterswoning. Ik ben 39 jaar, dat is toch niet normaal”, zegt Claudia.
Nieuwe woningbouw
De zorgen zijn de gemeente ook ter ore gekomen. "We zijn achter de schermen bezig om versnelde nieuwbouwprojecten voor de inwoners op te zetten", vertel Kuijpers. "We weten dat de woningnood hoog is en doen er alles aan om ook de inwoners aan een fijne woning te helpen. En het nieuwbouwplan dat er al lag, wordt na vijf jaar gewoon weer opgepakt", benadrukt de gemeente.
Nadat zaterdag veel vragen werden behandeld, was het tijd voor alle geïnteresseerden om een kijkje in het chalet te nemen. De meeste chalets hebben drie slaapkamers, een badkamer en een open keuken met veel lichtinval. "Het is geweldig. Ze worden in een warm bad ontvangen", laat inwoner Gerda weten. "Hopelijk voelen ze zich welkom".