Gelderse Vallei

Boeren zoeken burgemeester thuis op: 'Ze gaan een grens over'

Burgemeester Gerard Renkema (r) praat met boeren in Nijkerk
Burgemeester Gerard Renkema (r) praat met boeren in Nijkerk © Persbureau Heitink
NIJKERK - Actievoerende boeren hebben burgemeester Renkema van Nijkerk thuis bezocht om daar het gesprek aan te gaan. "Daarmee gaan ze een grens over", zegt de burgemeester.
"Ons college heeft eerder aangegeven met de boeren om tafel te willen gaan zitten. We zijn daartoe graag bereid, maar thuis opzoeken is niet de juiste manier."

Bedrijven onder druk gezet

Bij de acties van de boeren zouden in de afgelopen dagen ook bedrijven onder druk gezet zijn om een verklaring te tekenen. Als ze dat niet zouden doen zou hun bedrijf geblokkeerd worden. Ook hier is een grens overschreden, aldus de gemeente. Om wat voor verklaring het gaat, is niet duidelijk.
In Nijkerk werden eerder deze week distributiecentra geblokkeerd door boeren met hun trekkers. Vooral supermarktketen Boni was daar de dupe van.
De vijf raadsfracties van gemeente Nijkerk zeggen begrip te hebben voor de acties. "Veel boeren zitten al langere tijd in onzekerheid over hun toekomst, hebben gebrek aan perspectief en voelen zich niet gehoord. Wij begrijpen deze zorgen en snappen dat dit een grote impact heeft op bedrijven en families. Maar intimideren en dreigen zijn niet de juiste methodes om steun te verwerven."