Gelderse Vallei

Corrupte militair die drugs vervoerde moet gevangenis in

De strafmaat ligt lager dan de eis van justitie.
De strafmaat ligt lager dan de eis van justitie. © ANP
BARNEVELD - Een 41-jarige corrupte oud-militair uit Barneveld moet 18 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk, de cel in. Volgens de rechtbank heeft hij zich schuldig gemaakt aan het vervoeren van heroïne, het voorbereiden van een volgend drugstransport en omkoping.
De militair werkte bij de Koninklijke Marachaussee en heeft zijn dienstauto gebruikt voor het vervoer van tien kilo heroïne, in oktober 2017. De drugs werden op de parkeerplaats van de Ikea in Hengelo in de wapenkluis die in de auto zit, gestopt, waarna hij en een 46-jarige Barnevelder, ermee naar Haarlem reden. De rit gold als proef voor een groter drugstransport, waarmee beide mannen veel geld konden verdienen.

'Weinig schroom, schuld of schaamte'

De rechtbank ziet de 46-jarige man als 'aanjager en initiator' van de criminele activiteiten. Hij heeft de militair gevraagd ter betaling mee te doen met het drugstransport. De 46-jarige heeft zich daarnaast schuldig gemaakt aan wapenbezit, het verkopen van xtc-pillen en drugsbezit. De rechtbank legt hem gevangenisstraf van 4 jaar op.
Justitie kwam hem op het spoor door de inzet van undercoveragenten. Vooral een buitenlandse infiltrant, 'de Engelsman', heeft veel contact met de man gehad. Volgens de Barnevelder heeft justitie door de inzet van undercoveragenten de criminele activiteiten uitgelokt. Ook zou er bewijs zijn overdreven en niet kloppen.
De rechtbank gaat daar niet in mee en ziet de inzet van de agenten als rechtmatig. "De rechtbank heeft goed kunnen beoordelen of alles volgens de regels is verlopen", zegt persrechter Erik Rademaker. "In zijn jacht op geld en crimineel aanzien toonde de man weinig schroom, schuld of schaamte."

'Vertrouwen ernstig geschonden'

De twee Barnevelders hebben lagere straffen gekregen dat justitie heeft geëist. Voor de 46-jarige 'aanjager' vroeg de officier van justitie een straf van bijna zes jaar. Tegen de militair werd drie jaar geëist. Omdat het lang geduurd heeft voordat de mannen zijn veroordeeld, komt de rechtbank met een lagere straf. Beide mannen verklaarden op zitting dat ze hun leven inmiddels weer hebben opgebouwd, buiten de criminaliteit. Voor de militair geldt ook dat er voornamelijk over hem in de media is geschreven en minder over de andere verdachte. Die aandacht zorgt voor strafkorting.
Toch vindt de rechtbank het wel belangrijk een stevig signaal uit te zenden en de mannen te veroordelen tot celstraffen. Bij de oud-militair wijst de rechtbank op zijn functie: "Het is belangrijk dat burgers vertrouwen kunnen hebben in overheidsambtenaren, in het leger en de politie en dat vertrouwen is hier natuurlijk ernstig geschonden door het optreden van de ex-militair", aldus rechter Rademaker.