Arnhem en omstreken

Dit gemaskerde vogeltje spiest zijn prooi aan prikkeldraad

Grauwe klauwier
Grauwe klauwier © Dennis Stronks (Insert: Omroep Gelderland)
ARNHEM - Op het oog is het een schattig vogeltje met een boevenkopje, maar vergis je niet. Als de grauwe klauwier in de buurt is, zijn grote insecten als kevers en hommels hun leven niet veilig, net als hagedissen en kleine zoogdieren. Prikkeldraad en de stekels van struiken als de braam en de meidoorn, worden door de vogel gebruikt om de veroveringen aan op te hangen. In de zomermaanden kun je het vogeltje onder meer tegenkomen op de Veluwe.
De grauwe klauwier heeft een voorkeur voor heide- en veengebieden. Ook in kleinschalig agrarisch landschap voelt de vogel zich thuis, vertelt vogelaar en ecoloog Pieter Baalbergen. Samen met BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink bezoekt Baalbergen de Arnhemse Heide om op zoek te gaan naar de zeldzame vogel.
Als je de grauwe klauwier met eigen ogen wilt zien, hoef je niet vroeg het bed uit, want de grauwe klauwier slaapt graag uit...
Luister naar de radiobijdrage (1-3)
De afgelopen decennia ging het ronduit slecht met de grauwe klauwieren in ons land. Er kwamen minder insecten voor en zijn leefgebied veranderde op veel plekken dusdanig dat het voor de vogels niet meer geschikt was. In 1985 werd het aantal broedparen in ons land geschat op nog maar honderd koppeltjes.
De laatste jaren is de grauwe klauwier bezig met een wonderbaarlijk herstel. Uit gegevens van SOVON Vogelonderzoek in Nijmegen blijkt dat er in de zomer weer steeds meer grauwe klauwieren naar ons land komen. Opmerkelijk, want het leefgebied is op de meeste plekken niet verbeterd en het aantal insecten is eerder af- dan toegenomen. Baalbergen denkt dat de grauwe klauwier profiteert van de hetere zomers in ons land.

Familie van de klapekster

De grauwe klauwier is familie van de klapekster, die juist in de wintermaanden naar ons land komt. En ook deze vogel heeft de gewoonte om zijn gevangen prooien aan een stekel te spiesen. Waarom doen ze dat? Dat vertelt Baalbergen zelf in de radioreportage hieronder...
Luister naar de radiobijdrage (2-3)
De grauwe klauwier lijkt nog het meest op een boef, vindt Pieter Baalbergen. Bij de ogen van de middelgrote zangvogel zit een zwart balkje, net als bij een verdachte van een misdrijf op een politiefoto. Hij heeft een licht roze borst en een witte hals. De bovenkant van de vleugels zijn dan weer kastanjebruin gekleurd. Vaak zit de grauwe klauwier in de top van een meidoorn rustig om zich heen te kijken, op zoek naar prooidieren.
Luister naar de radiobijdrage (3-3)
De grauwe klauwier die Pieter en Laurens zien op de Arnhemse Heide heeft jongen. Als die groot genoeg zijn vliegen ze aan het einde van de zomer weer naar het zuiden om te overwinteren. De naam 'klauwier' heeft de vogelsoort te danken aan de ietwat lugubere gewoonte om de gevangen prooien op te hangen aan stekels en zelfs prikkeldraad. Dit vogeltje heeft graag een goed gevulde voorraadkast.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.