Rivierengebied

Moordzaak Peter R. de Vries staat op scherp en dit is waarom

De  rechtbank heropent de zaak rondom de moord op Peter R de Vries.
De rechtbank heropent de zaak rondom de moord op Peter R de Vries. © ANP
AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam houdt maandag een ingelaste zitting in de zaak rond de moord op Peter R. de Vries. Die bijeenkomst is er om de nieuw aan het dossier toegevoegde informatie door te nemen. Sinds het uitspreken van de strafeisen - levenslang voor zowel Delano G. uit Tiel als Kamil E. uit Maurik - is er namelijk heel wat gebeurd.
Vorige week dinsdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat zij drie nieuwe verdachten heeft opgepakt én verklaringen heeft van een getuige die de verdachten van de moord direct kan linken aan Riduoan Taghi. Een bijzondere wending in dit proces, waardoor het nu niet vast staat of de rechtbank überhaupt aanstaande donderdag het geplande vonnis gaat uitspreken.
De bewoordingen waarmee Krystian M. volgens Justitie op 6 juli 2021 zijn partners in crime Delano G. en Kamil E. aanstuurt, liegen er niet om. De laatste twee zijn die dag per auto onderweg van Rotterdam naar Amsterdam om een moord uit te gaan voeren op misdaadreporter Peter R. de Vries. ‘Leeg die ding op hem, en verneuk het niet,’ appt Krystian M. Hij heeft er alle belang bij dat de twee anderen die hij bereikt hun werk goed doen. ‘Anders kom ik zelf onder de groene zoden te liggen.’
Wat volgt, is algemeen bekend: volgens het Openbaar Ministerie rijdt Kamil E. uit Maurik die avond naar Amsterdam, met Delano G. in de bijrijdersstoel. Aangekomen in het hartje van de hoofdstad stapt Delano uit en schiet hij niet veel later Peter R de Vries neer, die op dat moment net de studio van RTL Boulevard aan het Leidseplein heeft verlaten.
Op hun vlucht weet de politie de twee vermeende huurmoordenaars te arresteren. Daarbij vinden agenten ook een Google Pixel-telefoon waarop de communicatie met hun ‘aanstuurder’ terug te vinden is.

Arrestatie in Den Haag, wapens in Ochten

Wie is deze Krystian M.? De man die Peter R. de Vries in zijn berichtenverkeer ‘die kankerhond’ noemt? Tot voor kort kwam hij in de rechtbankzittingen rondom de moord enkel voor onder een codenaam: NN*4229. Inmiddels weten we dat het gaat om een 27-jarige Pool uit Tiel, die al enkele jaren actief is in het criminele milieu. Recent zou hij naar het nabijgelegen Ochten zijn verhuisd, zo komt in rechtbankstukken naar voren.
Justitie heeft Krystian M. op 4 juli dit jaar opgepakt in zijn gevangeniscel in Lelystad voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie op Peter R. de Vries. M. zou de ‘makelaar’ van de moordaanslag zijn geweest.
Maar hij zat dus al vast. Vorig jaar oktober is hij volgens justitie betrokken geweest bij een schietpartij op een Poolse man in Zeewolde. Samen met twee anderen zou Krystian het slachtoffer hebben willen straffen in een conflict om geld.
Na die aanslag plukt de politie hem van de straat, in Den Haag. Ook doorzoeken rechercheurs zijn woning in Ochten. Bij beide gelegenheden vindt de politie vuurwapens die aan hem zouden toebehoren. In Ochten gaat het zelfs om meerdere wapens, zo werd eerder naar buiten gebracht bij een pro forma-behandeling van deze zaak.

Justitie heeft al in november contact met getuige

Krystian M. is dan al een 'bekende van de politie'. In 2019 is hij betrokken geweest bij een ernstige mishandeling in Utrecht, waarbij gebruik is gemaakt van een moker, een honkbalknuppel en een hamer. Dit is de zogeheten '26Buizerd'-zaak, waarin ook een neef van Ridouan Taghi verdachte is.
Dat hij daarnaast zowel bij de beschieting in Zeewolde als bij de moord op Peter R. de Vries in Amsterdam betrokken zou kunnen zijn, krijgt de politie even later 'extra' bevestiging. In november meldt een persoon zich bij de opsporingsautoriteiten, die zegt een goede bekende van Krystian te zijn. Hij of zij voelt zich niet veilig in de nabijheid van de criminele Pool uit Ochten, komt uit berichtgeving van De Volkskrant naar voren.
Het contact met deze persoon en de officier van justitie leidt kennelijk tot vruchtbare gesprekken. Want het Openbaar Ministerie maakt op 5 juli 2022 - dus één dag na de arrestatie van Krystian M. - bekend dat er een getuige is die uitvoerige voor de verdachten belastende verklaringen heeft afgelegd over de moord op Peter R. de Vries. Ook zou deze getuige wijzen naar Ridouan Taghi als opdrachtgever. Die getuige is dus ‘de kennis’ van Krystian M., de Pool uit Ochten, die zich in november heeft gemeld.

Verdachten opgepakt die camerabeelden zouden hebben gemaakt

In dezelfde uren dat het nieuws over de getuige naar buiten komt, pakt de politie in Curaçao en in Spanje ook verdachten op die met hun mobiel de moord op Peter R. de Vries zouden hebben gefilmd en die zouden hebben verspreid via social media. Dit alles om mogelijk de impact van de wrede daad te vergroten. Of deze verdachten ook een link hebben met onze provincie is nog niet duidelijk.

Proces staat op scherp

Wat nu? In principe staat op 14 juli - dus komende donderdag - het vonnis gepland in de moordzaak Peter R de Vries. Maar zowel het oppakken van drie verdachten als het bekendmaken van de getuige zetten het moordproces ‘Iraklia’ volledig op scherp.
De rechtbank heeft een naar eigen zeggen 'noodzakelijke' nieuwe sessie gepland. Die vindt plaats op maandagochtend. Bij die gelegenheid krijgen alle procespartijen ter zitting de gelegenheid de nieuwe informatie met elkaar door te spreken, zo stelt de rechtbank.

Verdediging mag vragen om getuige te horen

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Dat zal menigeen zich afvragen. Want waarom is er zo lang gewacht met het oppakken van de drie verdachten-, en het bekendmaken van de getuige? En welke gevolgen heeft dat voor de strafzaak van de verdachten Kamil E. en Delano G? Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeker wat uit te leggen.
Rechtszaken als deze vormen vaak een taaie aangelegenheid. In juridische zin is het bijvoorbeeld zo dat alle procespartijen in de gelegenheid moeten worden gesteld om een getuige, zoals die nu gepresenteerd is, te kunnen horen. En het ligt voor de hand dat zeker de verdediging daar maandag om zal vragen.
Met de ‘bouwvak’ in het vooruitzicht lijkt het daarom aannemelijk dat de zaak Peter R. De Vries na de zomer gewoon verder gaat. En dat we nog even zullen moeten wachten op een vonnis.

Zie ook: