Gelderland

Hoe lang gaan boerenacties door? Dit zeggen deze kenners

De voormannen zijn voorlopig nog niet van plan om te stoppen met actievoeren.
De voormannen zijn voorlopig nog niet van plan om te stoppen met actievoeren. © Omroep Gelderland/ANP
ARNHEM - Ondanks een luisterend oor bij de provincie en diverse gemeentes, gaan de boerenacties voorlopig onverminderd door. Tot welk punt blijven ze protesteren? Wanneer is het genoeg geweest en stoppen ze met hun acties? We vragen het vier voormannen van de boerenacties.

Wim Brouwer van LTO Noord Gelderse Vallei

"We gaan door totdat er een toekomstperspectief ligt vanuit Den Haag. Dat perspectief is er nu absoluut niet. Er wordt alleen beschreven wat niet kan. En dat stapelt zich alleen maar op. Nu ook weer met de recente beperking van het mest uitrijden." Daarmee doelt Brouwer op het nieuws vanuit Brussel dat boeren vanaf volgend jaar waarschijnlijk minder mest mogen uitrijden over hun land.
"Met provincies en gemeenten komen we er wel uit, maar de acties gaan door totdat er vanuit Den Haag een toekomstperspectief ligt. En daar is nu nog absoluut geen sprake van."
Wim Brouwer, voorzitter van LTO Noord Gelderse Vallei
Wim Brouwer, voorzitter van LTO Noord Gelderse Vallei © Omroep Gelderland

Rutger van Lier van Farmers Defence Force

"Als er één miljoen mensen in Den Haag voor de Tweede Kamer staan om deze regering te laten stoppen, dan kunnen we opnieuw beginnen. Met deze regering gaat het echt niet lukken. Het gaat allemaal over theorie, ze hebben nergens verstand van, het is wanbeleid op wanbeleid. Er komt een soort Arabische Lente, waarbij ook andere Nederlanders laten weten dat het genoeg is: deze regering is verrot en moet stoppen. Vandaar dat we de Nederlandse vlag omkeren: blauw, wit, rood - het land is in nood."
Rutger van Lier van Farmers Defence Force.
Rutger van Lier van Farmers Defence Force. © Omroep Gelderland

Jeroen van Maanen van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond

"Het is mooi dat de Gelderse provincie niet meegaat met de Haagse plannen, maar dat is maar een kleine stap. Het zijn dominosteentjes en daar moeten er nog heel veel van vallen. We moeten elke dag weer kijken welke acties nodig zijn en wij niet alleen. De plannen zijn niet alleen een ramp voor de boeren, maar ook voor de belastingbetaler. Want voor de natuur heeft het geen enkele zin, zeggen ook ecologen. De belastingbetalers gooien 25 miljard weg."
Jeroen van Maanen van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.
Jeroen van Maanen van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. © ANP

Bart Kemp van Agractie

"Wij hebben heel duidelijke doelen. Als die gehaald worden dan stoppen we direct met de acties. Het eerste punt is dat de KDW uit de stikstofwet moet." Deze kritische depositiewaarde geeft de grens aan waarboven het risico bestaat dat de kwaliteit van het natuurgebied 'significant' wordt aangetast door stikstofneerslag. "Stel de werkelijke staat van de natuur centraal in plaats van een juridische waarde, die niets zegt over de werkelijke staat", aldus Kemp.
"Punt twee is: komen tot een beleid met draagvlak. Door mét de sector in overleg te gaan. En het derde punt is de snelle legalisering van de duizenden PAS-melders, waarvoor wij de route hebben aangedragen bij het landbouwministerie." PAS-melders zijn vooral agrariërs die geen vergunning voor stikstof nodig hadden - een melding was in het verleden voldoende - maar nu plots in overtreding zijn.
Pas als de drie punten gehaald zijn, stoppen wat Kemp betreft de acties. "Maar zover is het nog lang niet."
Bart Kemp van Agractie.
Bart Kemp van Agractie. © Omroep Gelderland