Liemers

Deskundigen adviseren tbs voor man die Sidney (21) zou hebben gewurgd

Zutphen rechtbank
Zutphen rechtbank © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Een 22-jarige man die wordt verdacht zijn vriendin uit Zevenaar te hebben verstikt, zou volgens deskundigen in ieder geval een tbs-behandeling moeten krijgen. Dat bleek vrijdag in de rechtbank in Zutphen. Justitie kon geen straf eisen, omdat de rapportages nog niet allemaal zijn afgerond.
De 21-jarige Sidney werd in november 2021 in een huis aan de Vestersbos in Zevenaar buiten bewustzijn aangetroffen. Ze werd ter plekke gereanimeerd en vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis in Doetinchem. Daar overleed ze enkele dagen later aan haar verwondingen.

'Niet de bedoeling'

De verdachte en het slachtoffer zouden ruzie hebben gehad over hun relatie. Hoe dit precies is verlopen, is op zitting niet duidelijk geworden, maar volgens de tenlastelegging zou de verdachte uiteindelijk haar keel dicht hebben geknepen, waardoor ze het bewustzijn verloor en later overleed. De man was destijds onder invloed van alcohol en drugs. Hij zei eerder op zitting: "Ik kan niet bevatten waarom het is gebeurd. Ik heb haar nooit kwaad willen doen."
Deze vrijdag komt de verdachte zelf vrijwel niet aan het woord. Het gaat vooral óver hem. Omdat de rapportages nog niet zijn afgerond wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld en worden alleen vier deskundigen op zitting gehoord. Een psychiater, een psycholoog en twee reclasseringsmedewerkers hebben de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de 22-jarige verdachte.

Toevlucht tot drank en drugs

Uit onderzoek blijkt dat de jongeman zwakbegaafd is en beperkt is in zijn sociale capaciteiten. "Hij heeft daardoor onder andere moeite met het afronden van een opleiding en het vasthouden van werk", legt de psychiater op zitting uit. Volgens haar heeft hij een normale opvoeding gehad en hebben zijn ouders gedaan wat ze konden.
De 22-jarige verdachte woonde sinds 1,5 jaar op zichzelf, maar dat ging moeizaam. Al zijn geld ging op aan drank en drugs. Volgens de onderzoekers is dat sinds zijn puberteit zijn uitvlucht als hij overprikkeld raakt of overvraagd wordt en zijn hoofd overloopt.
De psychiater vermoedt dat dit ook die avond of nacht zo is gegaan toen hij ruzie kreeg met Sidney. Maar nooit eerder uitte dat zich in zulk heftig geweld. De man is nooit eerder in aanraking geweest met justitie.

Gebaat bij structuur

Al wil de verdachte zelf geen behandeling, de onderzoekers pleiten voor een tbs met voorwaarden. Ze verwachten dat de verdachte gebaat is bij structuur en ritme en een 'coach' die hem dat kan bieden. "Als hij structuur heeft gaat het redelijk goed, dan grijpt hij ook niet naar de drugs."
Volgens de psycholoog en psychiater zullen relaties een lastig iets blijven voor de verdachte. "Als hij emotioneel overvraagd wordt, en daardoor weer drugs gebruikt, is er risico op herhaling."
Of de officier van justitie het advies van tbs met voorwaarden overneemt in zijn strafeis, zal later blijken. Deze zomer worden de rapportages afgerond, maar wanneer de zaak nu inhoudelijk wordt behandeld is nog niet duidelijk.

Zie ook: