Rijk van Nijmegen

Dit raken we allemaal kwijt op een festival

Yvonne door het dak met vondst van verloren telefoon
Yvonne door het dak met vondst van verloren telefoon © Omroep Gelderland
BEUNINGEN - Het was vorig weekend groot feest bij de Groene Heuvels in Beuningen. Tijdens het driedaagse festival Down The Rabbit Hole dansten ruim 45.000 bezoekers zich in het zweet. Maar door al dat zingen, dansen en springen, raakt er nog wel eens iets kwijt. "Veel mensen weten niet dat wij ID-kaarten moeten vernietigen."
In het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de gevonden voorwerpen op festivals. Dus zijn ze er bij de gemeente Beuningen maar druk mee deze dagen. "Wij hebben maandag alle gevonden voorwerpen binnengekregen. In totaal hebben we ruim zestig artikelen, zeventien rijbewijzen, acht ID-bewijzen en 58 bankpasjes binnengekregen", vertelt Yvonne Kuijpers, projectleider bij de gemeente Beuningen.
"We proberen altijd zoveel mogelijk telefoonnummers te achterhalen. Soms heeft de bank bijvoorbeeld een gekoppeld nummer, dan kunnen we mensen bellen om ze op de hoogte te brengen dat wij hun pasjes hebben."
Dit is er allemaal gevonden na Down The Rabbit Hole:
Dit raken we allemaal kwijt op een festival
Voor identiteitskaarten ligt het veel lastiger. Er zijn namelijk wettelijke voorwaarden en regels waaraan de gemeente moet voldoen. Zo hebben ze te maken met de paspoortwet en paspoortuitvoeringsregeling. Daarin staat dat gevonden identiteitsbewijzen altijd door de gemeente vernietigd moeten worden. "Dat doen we om fraude te voorkomen", vertelt Kuijpers.
Voor buitenlandse reisdocumenten gelden andere regels. "Een gevonden buitenslands reisdocument wordt zo spoedig mogelijk verzonden naar de desbetreffende ambassade, zodat zij bij een melding van vermissing het document aan de persoon terug kunnen geven. Dit voorkomt dat men problemen krijgt met de terugreis", verklaart Kuijpers.

Ophaaltermijn

Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk je verloren spullen komt ophalen. De gemeente bewaart de spullen niet eindeloos. "Artikelen die duurder dan 450 euro zijn bewaren we een jaar en één maand, dat is volgens de wet verplicht. Maar andere artikelen houden we hier voor een aantal maanden", legt projectleider Kuijpers uit. "Als je ze dus niet op tijd komt halen, verdwijnen ze in de containers op ons gemeentewerf. Dat willen wij liever ook niet."
Yvonne Kuipers was één van de 45.000 bezoekers van het festival. Zij verloor op de eerste dag haar telefoon en kon hem nergens terugvinden. "Ik heb echt overal gezocht. Mijn telefoon is heel erg opvallend, dus op een gegeven moment heb ik de hoop wel opgegeven", vertelt ze.
Bij aankomst op het gemeentewerf versnelde ze haar pas. "Ongelooflijk, dit is hem gewoon!", roept de festivalganger van blijdschap. "Ik had al mijn apps al geblokkeerd en in mijn agenda gezet dat ik morgen maar een nieuwe telefoon moest halen. Ik kan mijn geluk niet op dat hij toch gevonden is."
Ben jij ook iets verloren? Kijk dan hier of jouw spullen bij gemeente Beuningen gevonden zijn.